Nalewka z jeżówki purpurowej - przepis
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Nalewka z jeżówki purpurowej pomaga w przeziębieniu, grypie, ogólnym osłabieniu i złym samopoczuciu, szczególnie w okresie przesilenia jesienno-zimowego i na wiosnę. Stosowanie ciągłe nie powinno trwać dłużej niż 6 tygodni. Podajemy przepis na korzystną dla zdrowia nalewkę z jeżówki purpurowej.
SKŁADNIKI
- 100 g zmielonego, wysuszonego korzenia lub ziela jeżówki purpurowej
- 500 ml 40-proc. wódki lub 70-proc. spirytusu (w tym przypadku rozcieńcz nalewkę po ekstrakcji 1 i 1/4 szklanki przegotowanej wody)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jeżówkę zalej alkoholem. Naczynie z nią szczelnie zamknij i postaw w ciepłym zaciemnionym miejscu. Przechowuj przez dwa tygodnie, codziennie wstrząsając zawartością 2 razy.
- Następnie nalewkę zlej, a pozostały osad przecedź przez kawałek płótna.
- Jeśli płyn nie jest klarowny, czynność należy powtórzyć. Resztę płynu wyciśnij ze szmatki i dolej do nalewki.