Nalewka z aronii: łatwy przepis na nalewkę aroniową

Nalewka z aronii: łatwy przepis na nalewkę aroniową
Autor: thinkstockphotos.com Nalewka z aronii to jedna z najzdrowszych nalewek, jakie można przygotować w domu
średni
80 min
4

Przepis na nalewkę z aronii jest prosty i  dzięki temu nalewka zawsze wychodzi. Aronia nie gromadzi w sobie toksycznych związków chemicznych, tj. ołowiu, arsenu, kadmu. Surowe owoce mają cierpki, gorzki smak, ale można ich użyć do zrobienia smacznej i krzepiącej nalewki. Sprawdź, jak zrobić nalewkę z aronii w domu!

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

Zdrowie w aronii - co dobrego kryje w sobie aronia?

Składniki zawarte w owocach aronii skutecznie chronią nasze zdrowie. Zawierają cenne antocyjany, czyli naturalne barwniki roślinne, które mają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Wspierają serce i układ odpornościowy. Owoce aronii mają też w sobie kwasy organiczne, witaminy (C, B2, B6, PP, E, prowitaminę A) oraz rzadko spotykane: molibden, mangan, miedź, bor, jod. Z pomocą aronii można też walczyć z nadwagą, ponieważ jest źródłem pektyn i błonnika.

SKŁADNIKI

  • 1 kg aronii
  • 20 dag listków aronii
  • 1 kg cukru
  • 1/2 l spirytusu
  • 1 l czystej wódki (60%)
  • 1 duża cytryna
  • 1,5 l źródlanej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cytrynę umyć i sparzyć wrzątkiem, obrać. Skórkę pokroić w paseczki. Z miąższu wycisnąć sok i włożyć do lodówki.
  • Owoce aronii odszypułkować.
  • Aronię, listki i skórkę cytrynową przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez godzinę.
  • Odstawić na dobę pod przykryciem.
  • Następnego dnia przecedzić przez gazę i zagotować.
  • Do płynu dodać cukier i mieszać powoli, dopóki się nie rozpuści.
  • Dodać sok z cytryny, wódkę i spirytus.
  • Całość ostudzić, przelać do butelek i odłożyć w chłodne miejsce na 7 miesięcy.
Nalewki domowe
Halina Zielińska
więcej