Nalewka z aronii: łatwy przepis na nalewkę aroniową
Przepis na nalewkę z aronii jest prosty i dzięki temu nalewka zawsze wychodzi. Aronia nie gromadzi w sobie toksycznych związków chemicznych, tj. ołowiu, arsenu, kadmu. Surowe owoce mają cierpki, gorzki smak, ale można ich użyć do zrobienia smacznej i krzepiącej nalewki. Sprawdź, jak zrobić nalewkę z aronii w domu!
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Zdrowie w aronii - co dobrego kryje w sobie aronia?
Składniki zawarte w owocach aronii skutecznie chronią nasze zdrowie. Zawierają cenne antocyjany, czyli naturalne barwniki roślinne, które mają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Wspierają serce i układ odpornościowy. Owoce aronii mają też w sobie kwasy organiczne, witaminy (C, B2, B6, PP, E, prowitaminę A) oraz rzadko spotykane: molibden, mangan, miedź, bor, jod. Z pomocą aronii można też walczyć z nadwagą, ponieważ jest źródłem pektyn i błonnika.
SKŁADNIKI
- 1 kg aronii
- 20 dag listków aronii
- 1 kg cukru
- 1/2 l spirytusu
- 1 l czystej wódki (60%)
- 1 duża cytryna
- 1,5 l źródlanej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cytrynę umyć i sparzyć wrzątkiem, obrać. Skórkę pokroić w paseczki. Z miąższu wycisnąć sok i włożyć do lodówki.
- Owoce aronii odszypułkować.
- Aronię, listki i skórkę cytrynową przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez godzinę.
- Odstawić na dobę pod przykryciem.
- Następnego dnia przecedzić przez gazę i zagotować.
- Do płynu dodać cukier i mieszać powoli, dopóki się nie rozpuści.
- Dodać sok z cytryny, wódkę i spirytus.
- Całość ostudzić, przelać do butelek i odłożyć w chłodne miejsce na 7 miesięcy.