Nalewka pomarańczowa z cynamonem, wanilią i goździkami [przepis]
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Przyprawy korzenne świetnie czują się w towarzystwie pomarańczy. Nalewka pomarańczowa z cynamonem, wanilią i goździkami w pełni wydobywa owocowe i korzenne aromaty. Sprawdź, jak ją zrobić - podajemy przepis na pomarańczówkę.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 1 litr spirytusu
- 75 dag cukru
- 5 pomarańczy
- 1 cytryna
- 1/2 laski wanilii
- 0,5 laski cynamonu
- 5 goździków
- 5 szklanek wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Spirytus wlać do dużego słoja, włożyć pokrojone na kawałki pomarańcze i cytrynę, dodać przyprawy korzenne. Wlać 2 szklanki wody.
- Odstawić na dwa tygodnie, zlać nalew, a pomarańcze wycisnąć przez płótno lub gazę.
- Cukier zagotować z 3 szklankami wody i wymieszać ze spirytusem pomarańczowym. Odstawić na ok. 6 miesięcy.