Nalewka pomarańczowa z cynamonem, wanilią i goździkami [przepis]

Nalewka pomarańczowa z cynamonem, wanilią i goździkami [przepis]
Autor: thinkstockphotos.com Aromatyczna pomarańczówka z przyprawami korzennymi to idealny domowy trunek - zwłaszcza na chłodne miesiące
łatwy
20 min
4

Przyprawy korzenne świetnie czują się w towarzystwie pomarańczy. Nalewka pomarańczowa z cynamonem, wanilią i goździkami w pełni wydobywa owocowe i korzenne aromaty. Sprawdź, jak ją zrobić - podajemy przepis na pomarańczówkę.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

SKŁADNIKI

  • 1 litr spirytusu
  • 75 dag cukru
  • 5 pomarańczy
  • 1 cytryna
  • 1/2 laski wanilii
  • 0,5 laski cynamonu
  • 5 goździków
  • 5 szklanek wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Spirytus wlać do dużego słoja, włożyć pokrojone na kawałki pomarańcze i cytrynę, dodać przyprawy korzenne. Wlać 2 szklanki wody.
  • Odstawić na dwa tygodnie, zlać nalew, a pomarańcze wycisnąć przez płótno lub gazę.
  • Cukier zagotować z 3 szklankami wody i wymieszać ze spirytusem pomarańczowym. Odstawić na ok. 6 miesięcy.
Dagmara Kijanowska
więcej