Nalewka kminkowa: przepis na leczniczą nalewkę z nasion kminku
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Nalewka kminkowa stosowana jest przy zaburzeniach trawienia, bólach brzucha i innych dolegliwościach układu pokarmowego. Szczególnie polecana osobom ze skłonnościami do wzdęć i bolesnych kurczów jelit. Pij trzy razy dziennie łyżkę stołową nalewki wymieszaną z niewielką ilością letniej wody!
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 100 g zmielonych nasion kminku
- 1 l wódki
- miód do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 100 g zmielonych nasion kminku zalej 1 l wódki i odstaw na miesiąc w ciepłe miejsce.
- Przecedź i dodaj miód w ilości odpowiedniej dla własnego smaku, dobrze jednak, by nalewka była raczej półwytrawna niż słodka.
- Potem mikstura powinna dojrzewać przez co najmniej kwartał, ale najlepiej, jeśli poleżakuje nawet rok.