Nalewka kminkowa: przepis na leczniczą nalewkę z nasion kminku

2016-08-30
miesięcznik Zdrowie
Nalewka kminkowa
Autor: thinkstockphotos.com Lecznicza nalewka kminkowa przynosi ulgę przy dolegliwościach układu pokarmowego
łatwy
15 min
4

Nalewka kminkowa stosowana jest przy zaburzeniach trawienia, bólach brzucha i innych dolegliwościach układu pokarmowego. Szczególnie polecana osobom ze skłonnościami do wzdęć i bolesnych kurczów jelit. Pij trzy razy dziennie łyżkę stołową nalewki wymieszaną z niewielką ilością letniej wody!

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

Składniki

100 g zmielonych nasion kminku

1 l wódki

miód do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

100 g zmielonych nasion kminku zalej 1 l wódki i odstaw na miesiąc w ciepłe miejsce.

Przecedź i dodaj miód w ilości odpowiedniej dla własnego smaku, dobrze jednak, by nalewka była raczej półwytrawna niż słodka.

Potem mikstura powinna dojrzewać przez co najmniej kwartał, ale najlepiej, jeśli poleżakuje nawet rok.

miesięcznik Zdrowie
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE