Mojito z rabarbarem - wypróbuj wiosenną wersję popularnego koktajlu!
2021-05-28

łatwy
30 min
4
Mojito z rabarbarem to kolejna propozycja wariantu popularnego drinka jakim jest klasyczne mojito. Rabarbar doskonale nadaje się do tego celu, bo ma orzeźwiający, kwaskowy smak. Zanim jednak drinka przygotujemy parę godzin wcześniej (może to też być dzień wcześniej) musimy przygotować sobie jego kluczowy składnik - domowy syrop rabarbarowy, Jest to niesłychanie proste, a syrop nadaje się także do przygotowywania lemoniad.
SKŁADNIKI
- syrop rabarbarowy:
- 500 g dojrzałego rabarbaru
- 250 g cukru
- 200 ml wody
- Drink:
- 100 ml syropu rabarbarowego
- 180 ml rumu
- 500 ml wody
- 10 listków mięty
- sok z 1 limonki
- kilka kostek lodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotować syrop rabarbarowy - najlepiej zrobić od razu z podwójnej porcji, bo nadaje się on nie tylko do drinków, ale również do przygotowywania lemoniad. Rabarbar umyć, pokroić w 2-3-centymetrowe kawałki.
- Zagotować wodę z cukrem, mieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Włożyć to tego syropu rabarbar i gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Po tym czasie odstawić z ognia do całkowitego przestudzenia.
- Otrzymany syrop przecedzić przez gęste sitko, resztki rabarbaru odcisnąć na nim, by jak najwięcej smaku zachować w syropie. Syrop może nie być klarowny.
- W dzbanku wymieszać rum, syrop rabarbarowy, wodę i sok z limonki. Dodać kostki lodu i miętę. Drinki podawać ozdobione listkami mięty i kawałkami łodyg rabarbaru.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?