Lemoniada bazyliowo-cytrynowa – prosty sposób na przyjemne orzeźwienie
2022-07-19
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Bazylia kojarzy się przede wszystkim jako doskonały dodatek do pomidorów. Tymczasem to ziółko nieźle komponuje się także z cytrynami. Można to wykorzystać w chłodzącej lemoniadzie.
Oprócz orzeźwiającego zapachu bazylia przynosi też orzeźwienie swoim smakiem. Zawdzięcza to zawartym w niej olejkom eterycznym, w których dominują między innymi eugenol, cytral, garanial, neral i limonen. Podobne olejki znajdziemy w skórce cytryny.
Użyte do lemoniady skórki z cytryny powinny być z ekologicznych owoców, które nie są pokryte toksycznymi substancjami konserwującymi – ani imazalilem, ani tiebendazolem (chronią cytrusy przed obiciem w czasie transportu).
SKŁADNIKI
- duża garść liści bazylii (w tym kilka do ozdoby)
- sok z 2–3 cytryn
- otarta skórka z 1 cytryny
- 3–4 łyżki miodu
- kilka kostek lodu
- 3 szklanki chłodnej wody (filtrowanej lub mineralnej)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z jednej ekologicznej cytryny ścieramy skórkę (bez albedo).
- Cytryny kroimy w cząstki.
- Do blendera wkładamy pokrojone cytryny (bez pestek), skórkę z cytryny, świeżą bazylię. Polewamy miodem i zalewamy wodą. Całość blendujemy.
- Lemoniadę podajemy z kostkami lodu i ozdabiamy listkami bazylii, plastrem cytryny.
Bazylia – pyszny roślinny… afrodyzjak. Jakie właściwości ma bazylia?