Lemoniada bazyliowo-cytrynowa – prosty sposób na przyjemne orzeźwienie

Lemoniada bazyliowo-cytrynowa – prosty sposób na przyjemne orzeźwienie
Autor: Shutterstock Lemoniada bazyliowo-cytrynowa to prosty sposób na przyjemne orzeźwienie
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Bazylia kojarzy się przede wszystkim jako doskonały dodatek do pomidorów. Tymczasem to ziółko nieźle komponuje się także z cytrynami. Można to wykorzystać w chłodzącej lemoniadzie.

Oprócz orzeźwiającego zapachu bazylia przynosi też orzeźwienie swoim smakiem. Zawdzięcza to zawartym w niej olejkom eterycznym, w których dominują między innymi eugenol, cytral, garanial, neral i limonen. Podobne olejki znajdziemy w skórce cytryny.

Użyte do lemoniady skórki z cytryny powinny być z ekologicznych owoców, które nie są pokryte toksycznymi substancjami konserwującymi – ani imazalilem, ani tiebendazolem (chronią cytrusy przed obiciem w czasie transportu).

SKŁADNIKI

  • duża garść liści bazylii (w tym kilka do ozdoby)
  • sok z 2–3 cytryn
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 3–4 łyżki miodu
  • kilka kostek lodu
  • 3 szklanki chłodnej wody (filtrowanej lub mineralnej)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z jednej ekologicznej cytryny ścieramy skórkę (bez albedo).
  • Cytryny kroimy w cząstki.
  • Do blendera wkładamy pokrojone cytryny (bez pestek), skórkę z cytryny, świeżą bazylię. Polewamy miodem i zalewamy wodą. Całość blendujemy.
  • Lemoniadę podajemy z kostkami lodu i ozdabiamy listkami bazylii, plastrem cytryny.
Bazylia – pyszny roślinny… afrodyzjak. Jakie właściwości ma bazylia?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej