Kwas chlebowy z imbirem - sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
80 min
4
Kwas chlebowy jest znany już od średniowiecza. Dawniej przygotowywany był praktycznie w każdym gospodarstwie domowym. Dzisiaj można go kupić w sklepach, a najlepiej zrobić samodzielnie. Podajemy sprawdzony przepis na kwas chlebowy z imbirem.
SKŁADNIKI
- 6 litrów wody źródlanej
- 2 korzenie imbiru
- 1 kg czerstwego razowego chleba
- 75 dag cukru
- 2 dag drożdży
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do kamiennego garnka wrzucić suchy razowy chleb, wlać 3 litry przegotowanej ciepłej wody, przykryć gazą i zostawić na noc.
- Imbir drobno pokroić, włożyć do drugiego garnka, zalać pozostałą wodą, przykryć i gotować przez godzinę na małym ogniu.
- Chleb i imbir przecedzić. Płyny wlać do dużego garnka, dodać cukier i podgrzewać, mieszając. Następnie schłodzić do 30°C i dodać roztarte drożdże.
- Wlać do kamiennego garnka, przykryć gazą i trzymać w cieple. Po 3 dniach przecedzić, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu. Kwas nadaje się do picia po 3-4 dniach.