Kompot śliwkowy wg kuchni 5 przemian: przepis
2021-03-27
łatwy
30 min
4
Śliwkowy kompot gotowany wg kuchni 5 przemian to nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy napój. Jak ugotować taki kompot, korzystając z obfitości śliwek?
SKŁADNIKI
- 1 litr wody,
- 50 dag dojrzałych śliwek węgierek,
- kilka kropel soku cytryny,
- 3 plasterki pokrojonego świeżego imbiru,
- łyżka miodu,
- 3 goździki,
- odrobina gorącej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku, najlepiej emaliowanym, gotujemy 1 litr wody, do wrzątku dorzucamy 50 dag wcześniej przygotowanych, czyli wydrylowanych śliwek.
- Gotujemy dwie minuty i dodajemy pokrojony imbir oraz goździki, po 2-3 minutach dodajemy kilka kropel soku z cytryny, na koniec dolewamy gorącą wodę.
- Gotujemy 10 minut.
- Po zdjęciu z gazu dosładzamy łyżką miodu. Można też użyć słodzika lub brązowego cukru.