Koktajl z selera naciowego, banana i jabłka - orzeźwiający i megazdrowy pomysł na śniadanie

Koktajl z selera naciowego, banana i jabłka - orzeźwiający i megazdrowy pomysł na śniadanie
Autor: Shutterstock Gotowy koktajl z selera naciowego, banana i jabłka i świeże składniki.
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

W ostatnim czasie furorę w mediach społecznościowych zrobił sok z selera naciowego jako cudowny środek wspomagający odchudzanie. Ja proponuję nieco bardziej rozbudowaną wersję. Koktajl z selera naciowego, banana i jabłka jest po pierwsze dużo smaczniejszy, po drugie dostarcza znacznie więcej substancji odżywczych. 

Kilka tipów jak podkręcić smak koktajlu z selera

  • Do przygotowania koktajlu użyj mrożonego selera naciowego - znacznie łatwiej się blenduje i nadaje przyjemny chłód.
  • Również banana możesz wcześniej zamrozić.
  • Jeśli chcesz, aby smoothie miało bardzie intensywny, zielony, wibrujący kolor dodaj nieco liści szpinaku.
  • Aby smoothie mało bardziej kremową, aksamitną konsystencję możesz dodać do niego pół awokado.
  • Jeśli chcesz dodać więcej słodyczy, możesz dodać łyżkę miodu lub syropu klonowego, 2 daktyle lub kawałek bardzo dojrzałego banana.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka posiekanego selera naciowego
  • 1 zielone jabłko
  • 1 banan
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka tartego korzenia imbiru
  • 1-2 krople ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłko pokrój na części, usuń gniazdo nasienne, banana obierz i okrój na mniejsze kawałki.
  • Jabłko, banana i selera wrzuć do blendera, dodaj pół szklanki wody, albo więcej, w razie potrzeby.
  • Dodaj sok z cytryny, tarty imbir i wanilię, zblenduj na gładko.
  • Koktajl najlepiej przygotowywać tuż przed spożycie, wtedy najlepiej smakuje.
  • Jeśli chcesz zostawić nieco koktajlu na następny dzień przelej go do szczelnie zamykanego słoika i wstaw do lodówki.
Beszamel: Lemoniada
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej