Koktajl z selera naciowego, banana i jabłka - orzeźwiający i megazdrowy pomysł na śniadanie
2021-07-06
łatwy
5 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
W ostatnim czasie furorę w mediach społecznościowych zrobił sok z selera naciowego jako cudowny środek wspomagający odchudzanie. Ja proponuję nieco bardziej rozbudowaną wersję. Koktajl z selera naciowego, banana i jabłka jest po pierwsze dużo smaczniejszy, po drugie dostarcza znacznie więcej substancji odżywczych.
Kilka tipów jak podkręcić smak koktajlu z selera
- Do przygotowania koktajlu użyj mrożonego selera naciowego - znacznie łatwiej się blenduje i nadaje przyjemny chłód.
- Również banana możesz wcześniej zamrozić.
- Jeśli chcesz, aby smoothie miało bardzie intensywny, zielony, wibrujący kolor dodaj nieco liści szpinaku.
- Aby smoothie mało bardziej kremową, aksamitną konsystencję możesz dodać do niego pół awokado.
- Jeśli chcesz dodać więcej słodyczy, możesz dodać łyżkę miodu lub syropu klonowego, 2 daktyle lub kawałek bardzo dojrzałego banana.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka posiekanego selera naciowego
- 1 zielone jabłko
- 1 banan
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka tartego korzenia imbiru
- 1-2 krople ekstraktu z wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłko pokrój na części, usuń gniazdo nasienne, banana obierz i okrój na mniejsze kawałki.
- Jabłko, banana i selera wrzuć do blendera, dodaj pół szklanki wody, albo więcej, w razie potrzeby.
- Dodaj sok z cytryny, tarty imbir i wanilię, zblenduj na gładko.
- Koktajl najlepiej przygotowywać tuż przed spożycie, wtedy najlepiej smakuje.
- Jeśli chcesz zostawić nieco koktajlu na następny dzień przelej go do szczelnie zamykanego słoika i wstaw do lodówki.
Beszamel: Lemoniada