Klasyczna gruszkówka

2021-03-29
Klasyczna gruszkówka
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Klasyczną groszkówkę najlepiej przygotowywać z owoców zbieranych we wrześniu i październiku.

 

SKŁADNIKI

  • 1 kg dojrzałych gruszek (najlepiej odmiany konferencja)
  • szklanka cukru
  • 500 ml spirytusu 95-proc.
  • 500 ml gorącej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dojrzałe soczyste gruszki pokroić na niewielkie kawałki i włożyć do słoja.
  • W osobnym naczyniu rozpuścić w wodzie cukier. Ostudzić, a następnie wlać spirytus. Gruszki zalać alkoholem z cukrem i odstawić na trzy miesiące.
  • Po tym czasie przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić do leżakowania na 3 miesiące.
  • Przepis pochodzi z książki „Nalewki”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby