Klasyczna gruszkówka
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Klasyczną groszkówkę najlepiej przygotowywać z owoców zbieranych we wrześniu i październiku.
SKŁADNIKI
- 1 kg dojrzałych gruszek (najlepiej odmiany konferencja)
- szklanka cukru
- 500 ml spirytusu 95-proc.
- 500 ml gorącej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dojrzałe soczyste gruszki pokroić na niewielkie kawałki i włożyć do słoja.
- W osobnym naczyniu rozpuścić w wodzie cukier. Ostudzić, a następnie wlać spirytus. Gruszki zalać alkoholem z cukrem i odstawić na trzy miesiące.
- Po tym czasie przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić do leżakowania na 3 miesiące.
- Przepis pochodzi z książki „Nalewki”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby