Jeżynowe mojito: przepis jak przygotować drinka z rumem i jeżynami
2021-08-21
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jeżynowe mojito to najlepszy drink drugiej połowy lata. Soczyste, ogromne jeżyny ogrodowe idealnie nadają się do tego popularnego koktajlu. Mojito z jeżynami ma piękną purpurową barwę. Ot szklanka orzeźwienia dla dorosłych w dzień wolny od pracy!
SKŁADNIKI
- 2 limonki, pokrojone na plasterki
- 4 łyżeczki brązowego cukru
- 10 listków mięty
- 2 szklanki świeżych jeżyn
- lód w razie potrzeby
- 200 ml rumu
- woda sodowa w razie potrzeby
- 4 wysokie szklanki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do każdej szklanki dodaj po 3-4 plasterki limonki, miętę i łyżeczkę cukru. Ubij to drewnianym tłuczkiem lub wyciśnij widelcem.
- Dodaj po 1/2 szklanki jeżyn. Rozgnieć je tłuczkiem, aby uwolnić sok.
- Dodaj lód. Wlej do każdej szklanki po 50 ml rumu
- Zamieszaj łyżeczką. Dopełnij wodą sodową.
- Udekoruj całymi jeżynami i listkami mięty. Gotowe!
Beszamel: Jeżyny - właściwości odżywcze, zastosowanie jeżyn w kuchni