Jeżynowe mojito: przepis jak przygotować drinka z rumem i jeżynami

Jeżynowe mojito: przepis jak przygotować drinka z rumem i jeżynami
Autor: Shutterstock.com Jeżynowe mojito podane z lodem, plasterkami limonki, miętą i jeżynami
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jeżynowe mojito to najlepszy drink drugiej połowy lata. Soczyste, ogromne jeżyny ogrodowe idealnie nadają się do tego popularnego koktajlu. Mojito z jeżynami ma piękną purpurową barwę. Ot szklanka orzeźwienia dla dorosłych w dzień wolny od pracy! 

SKŁADNIKI

  • 2 limonki, pokrojone na plasterki
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 10 listków mięty
  • 2 szklanki świeżych jeżyn
  • lód w razie potrzeby
  • 200 ml rumu 
  • woda sodowa w razie potrzeby
  • 4 wysokie szklanki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do każdej szklanki dodaj po 3-4 plasterki limonki, miętę i łyżeczkę cukru. Ubij to drewnianym tłuczkiem lub wyciśnij widelcem.
  • Dodaj po 1/2 szklanki jeżyn. Rozgnieć je tłuczkiem, aby uwolnić sok.
  • Dodaj lód. Wlej do każdej szklanki po 50 ml rumu
  • Zamieszaj łyżeczką. Dopełnij wodą sodową.
  • Udekoruj całymi jeżynami i listkami mięty. Gotowe! 
Beszamel: Jeżyny - właściwości odżywcze, zastosowanie jeżyn w kuchni
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej