Jest pyszna, pełna białka i bez cukru. Ta kawa mrożona to zastrzyk energii i zdrowia

mrożona kawa proteinowa
Autor: Shutterstock Mrożoną kawę podkręć tym dodatkiem. Smakuje obłędnie i ma mnóstwo białka.
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

W lecie szukamy alternatyw dla zwykłej kawy. Idealnym napojem na upalne dni jest proteinowa kawa mrożona bez dodatku cukru. Nie tylko orzeźwia i dodaje energii, ale i dostarcza porcję białka, które jest niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu. Poznajcie prosty i szybki przepis na wyśmienitą proteinową kawę mrożoną o wyjątkowym działaniu.

Czy mrożona kawa proteinowa jest zdrowa?

Domowa mrożona kawa proteinowa bez cukru to napój idealny na gorące dni. Jest nie tylko pyszna, ale i zawiera porządną porcję białka, witamin i minerałów. Proteinowa kawa mrożona jest więc zdrowa, a dzięki przygotowaniu w domu ma się pełną kontrolę nad składnikami. Nie ma w niej sztucznych dodatków i konserwantów. Jej smak można podkręcić korzennymi przyprawami jak cynamon czy kardamon. Można przygotować ją na bazie mleka krowiego lub napoju roślinnego.

Dlaczego więc warto pić kawę mrożoną proteinową?

  • Wysoka zawartość białka – jest kluczowe dla budowy i naprawy mięśni, daje uczucie sytości. Dodanie odżywki białkowej do kawy pomaga utrzymać stały poziom energii i zmniejszyć ochotę na niezdrowe przekąski.
  • Źródło energii – kawa jest naturalnym źródłem kofeiny, która poprawia koncentrację i wydajność fizyczną.
  • Brak cukru – kawa proteinowa jest idealnym napojem dla osób na diecie odchudzającej i aktywnie uprawiających sport.

Jak zrobić mrożoną kawę proteinową?

Pyszna i aromatyczna kawa mrożona z dodatkiem odżywki proteinowej to napój, który przypadnie do smaku nie tylko kawoszom. Przepis na tę kawę nie jest skomplikowany, a przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Lista składników obejmuje tylko trzy produkty i kostki lodu. Przyda mocny blender, w którym można kruszyć kostki lodu.

Jak więc zrobić pełną smaku i energii kawę mrożoną z dodatkowymi proteinami? Wystarczy wybrać ten przepis, a pyszny napój uda się już za pierwszym razem. Pierwszym krokiem jest zaparzenie i ostudzenie espresso. Następnie do blendera przekłada się kostki lodu, wlewa się espresso i mleko oraz dodaje się odżywkę białkową. Wszystko należy zmiksować, aż składniki połączą się w jednolity napój. Gotowe!

Jak pić mrożoną kawę proteinową?

Pyszna i aromatyczna kawa mrożona proteinowa to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia. Napój jest sycący i na długo daje uczucie sytości, więc może być smacznym i zdrowym śniadaniem w upalny dzień. Kawę proteinową można też przelać do kubka termicznego i zabrać ze sobą na wynos. Dzięki wysokiej zawartości białka stanowi doskonały izotonik po treningu, który nawodni i uzupełni składniki odżywcze. Znakomita kawa proteinowa to także pomysł na deser. Wystarczy podkręcić jej smak kakao lub dodać startą gorzką czekoladę i udekorować listkami świeżej mięty, aby powstał pyszny i zdrowy deser.

SKŁADNIKI

  • 2 świeżo zaparzone espresso
  • 1 szklanka mleka 2% lub napoju roślinnego
  • 50 g odżywki białkowej czekoladowej, waniliowej lub orzechowej

  • dodatkowo:
  • kostki lodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeżo zaparzone espresso odstawić do ostygnięcia.
  • Do blendera przełożyć kostki lodu. Wlać mleko i espresso. Wsypać odżywkę białkową.
  • Zmiksować na gładko.
  • Przelać do szklanek i podawać od razu.
Kawa dobra na wszystko: poznaj właściwości kawy
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej