Jagodowe mohito - przepis na wyśmienity, letni drink
2021-03-29
łatwy
5 min
4
Jagodowe mojito ma szansę stać się prawdziwą gwiazdą letnich przyjęć w ogrodzie. To lekki, orzeźwiający koktajl, który niejednemu zaszumi i zawróci w głowie.
SKŁADNIKI
- pół szklanki czarnych jagód lub borówek amerykańskich
- 8 świeżych liści mięty
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki soku z limonki
- 50 ml jasnego rumu
- 100 ml prosecco
- kruszony lud
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odłóż kilka 6-8 borówek, a resztę wrzuć do szklanki. Dodaj liście mięty, sok z limonki i cukier i ugnieć wszystko drewnianą łyżką.
- Wypełnij szklankę do połowy kruszonym lodem, wlej rum i zamieszaj.
- Dopełnij szklankę schłodzonym prosecco. Drinka można ozdobić całymi owocami, listkami mięty i plasterkiem limonki.