Jagodowe mohito - przepis na wyśmienity, letni drink

2021-03-29
Jagodowe mojito
Autor: Shutterstock Jagodowe mojito nie tylko świetnie smakuje, ale także rewelacyjnie wygląda.
łatwy
5 min
4

Jagodowe mojito ma szansę stać się prawdziwą gwiazdą letnich przyjęć w ogrodzie. To lekki, orzeźwiający koktajl, który niejednemu zaszumi i zawróci w głowie.

SKŁADNIKI

  • pół szklanki czarnych jagód lub borówek amerykańskich
  • 8 świeżych liści mięty
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 50 ml jasnego rumu
  • 100 ml prosecco
  • kruszony lud

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odłóż kilka 6-8 borówek, a resztę wrzuć do szklanki. Dodaj liście mięty, sok z limonki i cukier i ugnieć wszystko drewnianą łyżką.
  • Wypełnij szklankę do połowy kruszonym lodem, wlej rum i zamieszaj.
  • Dopełnij szklankę schłodzonym prosecco. Drinka można ozdobić całymi owocami, listkami mięty i plasterkiem limonki.