Grzane wino po szwedzku - z mocą i na bogato
2021-03-29

łatwy
10 min
4
To uczucie, kiedy w mroźny zimowy wieczór siadasz w fotelu z kubkiem grzanego wina, jest jednym z najprzyjemniejszych i najbardziej kojących, jakie znam. Za oknem skrzy się śnieg, a w ciepłym domu twoje ciało rozgrzewa, utula i rozwesela pyszny, aromatyczny napój. Grzane wino po szwedzku musi być mocne i cudownie pachnące przyprawami, to prawdziwe pocieszenie po ciężkim dniu.
Rodzynki i migdały "ugotowane" w grzanym winie można wykorzystać do deserów lub dodać do dań z drobiu. Świetnie pasują na przykład do kotlecików z indyczej piersi.
SKŁADNIKI
- 750 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 szklanka białego rumu
- 1 szklanka burbonu
- 1/2 szklanki brandy
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki migdałów bez skórki
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1 pałeczka cynamonu
- 5 goździków
- 5 ziaren kardamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki wymieszaj w sporym garnku i podgrzewaj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
- Gorący napitek przecedź i rozlej do garnuszków lub szklanek. Podawaj dobrze ciepłe.