Grzane wino po szwedzku - z mocą i na bogato

Grzane wino po szwedzku
Autor: Shutterstock Grzane wino po szwedzku to prawdziwa eksplozja wrażeń.
łatwy
10 min
4

To uczucie, kiedy w mroźny zimowy wieczór siadasz w fotelu z kubkiem grzanego wina, jest jednym z najprzyjemniejszych i najbardziej kojących, jakie znam. Za oknem skrzy się śnieg, a w ciepłym domu twoje ciało rozgrzewa, utula i rozwesela pyszny, aromatyczny napój. Grzane wino po szwedzku musi być mocne i cudownie pachnące przyprawami, to prawdziwe pocieszenie po ciężkim dniu.

Rodzynki i migdały "ugotowane" w grzanym winie można wykorzystać do deserów lub dodać do dań z drobiu. Świetnie pasują na przykład do kotlecików z indyczej piersi.

SKŁADNIKI

  • 750 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka białego rumu
  • 1 szklanka burbonu
  • 1/2 szklanki brandy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki migdałów bez skórki
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 pałeczka cynamonu
  • 5 goździków
  • 5 ziaren kardamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki wymieszaj w sporym garnku i podgrzewaj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
  • Gorący napitek przecedź i rozlej do garnuszków lub szklanek. Podawaj dobrze ciepłe.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej