Dymiące martini na Halloween - jak zrobić?
2021-03-29
20:09
Polecamy przepis na tajemniczy drink z wermutem i ginem na Halloween rodem z filmów grozy. Mrożące krew w żyłach ozdoby, unoszące się nad kieliszkiem opary, zaskakujący smak... Może nie jest to koktajl na romantyczny wieczór, ale jako drink na Halloween sprawdzi się doskonale. Sprawdź, jak zrobić dymiącego drinka.
i
łatwy
8 min
4
Dymiący drink z wermutem swój niepokojący, liliowy kolor zawdzięcza zaskakującej recepturze. Wywar z kapusty zachowuje się jak papierek lakmusowy. Zmienia kolor zależnie od odczynu roztworu; w kwaśnym środowisku staje się czerwony, w zasadowym zielonkawo-niebieski.
SKŁADNIKI
- czerwona kapusta
- soda oczyszczona
- gin/jałowcówka lub dowolny rodzaj wódki
- wermut
- suchy lód
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Purpurowy płyn przygotowuje się bardzo łatwo - wystarczy posiekaną kapustę zalać wrzątkiem i zostawić na pół godziny.
- Do przygotowania jednego drinka wystarczy łyżeczka wywaru z kapusty. Do kieliszka wlewamy wywar i dodajemy szczyptę sody oczyszczonej, tylko tyle, ile potrzeba, żeby wywar stał się niebieski.
- Dodajemy gin - jałowcówkę, albo zwykłą wódkę i wermut, mieszając je w stosunku 6:1.
- Kieliszek wypełniamy do połowy niebiesko - fioletową cieczą. Na moment przed podaniem wrzucamy do kieliszka mały kawałeczek suchego lodu, uważając, by nie zetknął się ze skórą.
- Suchy lód zneutralizuje sodę oczyszczoną, a przy okazji zmieni kolor drinka i schłodzi go. Z kieliszka zacznie się unosić efektowny opar, przypominający cmentarne mgły.
- Drinka można wypić bezpiecznie dopiero po całkowitym rozpuszczeniu suchego lodu. Odmrożenia w gardle to nic zabawnego!