Domowe wino z ryżu z przyprawami
2021-03-29
średni
30 min
4
Domowe wino można przygotować nie tylko z owoców. Najlepszy przykład to pyszne wino z ryżu. Podajemy dokładny przepis!
SKŁADNIKI
- 1,5 kg ryżu
- 4-4,3 kg cukru
- 11 litrów wody
- 3 cytryny
- 20 dag rodzynek
- 2 gałki muszkatołowe
- 12 ziaren ziela angielskiego
- po szczypcie: cynamonu, tymianku i mięty
- drożdże do wina białego
- pożywka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż (bez gotowania) dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osączyć, a następnie wsypać do gąsiora.
- Cytryny obierać ze skóry oraz z białych skórek, porozrywać na mniejsze kawałki i wrzucić do gąsiora. Dodać przyprawy i rodzynki.
- Zagotować wodę z cukrem, ostudzić, dodać do gąsiora.
- Na koniec dodać uprzednio przygotowane drożdże oraz dosypać pożywkę. Wino pozostawić do fermentacji na miesiąc.
- Odcedzić, płyn zlać do innego gąsiora i odstawić na kilka miesięcy, aż wino przejdzie fazę cichej fermentacji. Po tym czasie można zlać wino do butelek.