Domowe piwo imbirowe - jak przygotować piwny napój imbirowy w domu

2021-04-02
Piwo imbirowe
Autor: Shutterstock
łatwy
40 min
10

Domowe piwo imbirowe ma piękny zapach, intensywny smak i znakomicie gasi pragnienie. To znakomity, orzeźwiający napój na każdą porę roku, orzeźwiający, musujący, po prostu pyszny.

Ważne!

Gotowe piwo imbirowe, jeśli przechowujemy je dłużej niż 2-3 dni należy codziennie odkręcić na moment, aby wypuścić gaz. W przeciwnym razie butelka może eksplodować.

SKŁADNIKI

  • Zakwas:
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 10 rodzynek
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • Pożywka:
  • 14 łyżeczek cukru
  • 7 łyżeczek tartego imbiru
  • Napój:
  • 4 litry wody
  • sok z 1 cytryny
  • 2 szklanki cukru
  • duży kawałek korzenia imbiru ze skórką
  • opcjonalnie: kawałek cynamonu, ziarna kardamonu, anyż

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowujemy zakwas: ciepłą, lecz nie gorącą wodę wlewamy do niewielkiego słoika, dodajemy cukier i sok z cytryny, rodzynki i starty ze skórką świeży imbir. Słoik przykrywamy gazą lub kawałkiem płótna i zabezpieczamy gumką recepturką i odstawiamy na tydzień w ciepłe miejsce.
  • Przez te 7 dni każdego dnia dodajemy do słoika 2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę startego ze skórką imbiru.
  • Po 7 dniach zakwas przecedzamy przez gazę.
  • W dużym garnku gotujemy wodę z cukrem i posiekanym imbirem i (opcjonalnie) przyprawami, dodajemy sok z cytryny.
  • Roztwór studzimy do temperatury pokojowej i przecedzamy przez gazę.
  • Do napoju dodajemy wcześniej przygotowany zakwas, mieszamy i rozlewamy do butelek.
  • Butelek nie zapełniamy całkowicie, należy zostawić nieco miejsca, aby miał gdzie się zbierać gaz. 
  • Butelki odstawiamy, po 2-3 dniach napój jest gotowy.