Domowe piwo imbirowe - jak przygotować piwny napój imbirowy w domu
2021-04-02
łatwy
40 min
10
Domowe piwo imbirowe ma piękny zapach, intensywny smak i znakomicie gasi pragnienie. To znakomity, orzeźwiający napój na każdą porę roku, orzeźwiający, musujący, po prostu pyszny.
Ważne!
Gotowe piwo imbirowe, jeśli przechowujemy je dłużej niż 2-3 dni należy codziennie odkręcić na moment, aby wypuścić gaz. W przeciwnym razie butelka może eksplodować.
SKŁADNIKI
- Zakwas:
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki cukru
- 10 rodzynek
- 1 łyżka tartego imbiru
- Pożywka:
- 14 łyżeczek cukru
- 7 łyżeczek tartego imbiru
- Napój:
- 4 litry wody
- sok z 1 cytryny
- 2 szklanki cukru
- duży kawałek korzenia imbiru ze skórką
- opcjonalnie: kawałek cynamonu, ziarna kardamonu, anyż
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowujemy zakwas: ciepłą, lecz nie gorącą wodę wlewamy do niewielkiego słoika, dodajemy cukier i sok z cytryny, rodzynki i starty ze skórką świeży imbir. Słoik przykrywamy gazą lub kawałkiem płótna i zabezpieczamy gumką recepturką i odstawiamy na tydzień w ciepłe miejsce.
- Przez te 7 dni każdego dnia dodajemy do słoika 2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę startego ze skórką imbiru.
- Po 7 dniach zakwas przecedzamy przez gazę.
- W dużym garnku gotujemy wodę z cukrem i posiekanym imbirem i (opcjonalnie) przyprawami, dodajemy sok z cytryny.
- Roztwór studzimy do temperatury pokojowej i przecedzamy przez gazę.
- Do napoju dodajemy wcześniej przygotowany zakwas, mieszamy i rozlewamy do butelek.
- Butelek nie zapełniamy całkowicie, należy zostawić nieco miejsca, aby miał gdzie się zbierać gaz.
- Butelki odstawiamy, po 2-3 dniach napój jest gotowy.