Cydr musujący: przepis na domowy jabłecznik z bąbelkami
2021-03-29
średni
30 min
4
Domowy cydr można przygotować w większej ilości i cieszyć się smakiem popularnego trunku przez długi czas. Co więcej, łatwo uzyskać cydr musujący - z naturalnie powstającymi bąbelkami. Jak to zrobić? Podajemy dokładny przepis.
SKŁADNIKI
- 12 dużych dużych słodkich jabłek
- 6 dużych kwaśnych jabłek
- 3 duże jabłka o lekko cierpkim smaku
- 1 opakowanie drożdży do piwa, wina lub cydru
- 1 opakowanie pożywki dla drożdży
- 6 g (pełna łyżeczka do herbaty) cukru na każde pół litra gotowego cydru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki i wycisnąć z nich sok w sokowirówce, który następnie należy przefiltrować przez płótno (może też być kawałek gazy).
- Pożywkę oraz drożdże przygotować według przepisów na opakowaniach.
- Wlać sok jabłkowy do gąsiora i dodać drożdże z pożywką, zamknąć szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną i przenieść gąsiorek do pomieszczenia o temperaturze 18-24˚C.
- Po około 5-7 dniach cydr rozlać do wyparzonych butelek i do każdej wsypać wyliczoną porcję cukru (6 g na 0,5 l płynu), zamknąć butelki i zostawić na 3-4 dni w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej.
- Przenieść na 2-3 tygodnie do chłodnego pomieszczenia (5-10˚C), po czym można się delektować napojem z bąbelkami.