Cydr: niezawodny przepis na domowy cydr
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Cydr może zaszumieć w głowie. Najbardziej popularny jest w północnej Francji, a zwłaszcza w Bretanii, ale też w Belgii, Irlandii i Wielkiej Brytanii, ale też w Belgii, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Od kilku lat rośnie liczba wielbicieli cydru również w Polsce.
W produkcji cydru wykorzystuje się dzikie drożdże obecne w powietrzu. Wszystko za nas zrobi natura. Dlatego przygotowanie cydru jest bardzo łatwe.
SKŁADNIKI
- 5 kg winno-kwaśnych jabłek
- 10 litrów wody mineralnej niegazowanej
- 1,5 kg cukru
- skórka starta z sok wyciśnięty z 5 cytryn
- 50 g mielonego imbiru
- 2-3 goździki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dojrzałe winno-kwaśne jabłka wymyć i pokroić na kawałki (wraz ze skórką i gniazdem nasiennym, ale bez ogonków), zmiksować albo zmiażdżyć w dużym kamiennym garnku.
- Dolać wodę mineralną. Garnek nakryć i obwiązać. Zostawić na 7-10 dni. Codziennie rano i wieczorem miazgę wymieszać.
- Po 7-10 dniach przecedzić płyn przez gazę, a resztę miazgi odcisnąć, wymieszać z cukrem, skórką i sokiem z cytryny, dodać imbir i goździki. Całość dopełnić wodą do 10 litrów i przelać do butli z nieszczelnym korkiem (np. korkiem z dziurką na rurkę fermentacyjną), zostawić na dobę.
- Następnie cydr przesączyć przez papierowy sączek i rozlać do wyparzonych butelek z zakrętką. Pozostawić go na 14 dni dla wtórnej fermentacji. Po dwóch tygodniach można już cydr pić, choć najlepszy jest po 3-4 miesiącach.