Cydr: niezawodny przepis na domowy cydr

2021-03-29
shutterstock_556572760.jpg
Autor: Shutterstock Jabłka kwaśnych odmian można przeznaczyć na domowy wyrób orzeźwiającego cydru jabłkowego.
łatwy
45 min
4

Cydr może zaszumieć w głowie. Najbardziej popularny jest w północnej Francji, a zwłaszcza w Bretanii, ale też w Belgii, Irlandii i Wielkiej Brytanii, ale też w Belgii, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Od kilku lat rośnie liczba wielbicieli cydru również w Polsce.

W produkcji cydru wykorzystuje się dzikie drożdże obecne w powietrzu. Wszystko za nas zrobi natura. Dlatego przygotowanie cydru jest bardzo łatwe.

SKŁADNIKI

  • 5 kg winno-kwaśnych jabłek
  • 10 litrów wody mineralnej niegazowanej
  • 1,5 kg cukru
  • skórka starta z sok wyciśnięty z 5 cytryn
  • 50 g mielonego imbiru
  • 2-3 goździki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dojrzałe winno-kwaśne jabłka wymyć i pokroić na kawałki (wraz ze skórką i gniazdem nasiennym, ale bez ogonków), zmiksować albo zmiażdżyć w dużym kamiennym garnku.
  • Dolać wodę mineralną. Garnek nakryć i obwiązać. Zostawić na 7-10 dni. Codziennie rano i wieczorem miazgę wymieszać.
  • Po 7-10 dniach przecedzić płyn przez gazę, a resztę miazgi odcisnąć, wymieszać z cukrem, skórką i sokiem z cytryny, dodać imbir i goździki. Całość dopełnić wodą do 10 litrów i przelać do butli z nieszczelnym korkiem (np. korkiem z dziurką na rurkę fermentacyjną), zostawić na dobę.
  • Następnie cydr przesączyć przez papierowy sączek i rozlać do wyparzonych butelek z zakrętką. Pozostawić go na 14 dni dla wtórnej fermentacji. Po dwóch tygodniach można już cydr pić, choć najlepszy jest po 3-4 miesiącach.
Redakcja
więcej