Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą to pyszne wiosenne danie w bardzo ożywczych kolorach nadziei. Zieleń ciasto naleśnikowe zawdzięcza dodatkowi szpinaku Wyglądają obłędnie, a do tego możemy je dowolnie komponować. Naleśniki z farszem na bazie jarmużu, fety i ciecierzycy urozmaicą wiosenne śniadanie i dostarczą pokaźnej dawki witamin oraz błonnika.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 80 g Szpinaku młodego np. marki Eisberg
- 1 jajko
- 400 ml mleka
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- szczypta soli
- Farsz:
- 300 g Jarmużu np. marki Eisberg
- ½ szklanki gotowanej na parze ciecierzycy
- 150 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz – wedle uznania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Liście młodego szpinaku zblendować dokładnie z mlekiem i mąką na aksamitną masę. Dodać jajko oraz olej i wymieszać.
- Po uprzednim rozgrzaniu lekko natłuszczonej patelni smażyć naleśniki na małym ogniu z obu stron.
- Na oleju rzepakowym podsmażyć jarmuż aż zmniejszy swoją objętość. Następnie należy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i ciecierzycę.
- Do przestudzonego farszu dosypać pokruszony ser feta. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Usmażone wcześniej naleśniki wypełnić farszem i zwinąć w koperty.