Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą

2021-03-29
Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą
Autor: Orchidea Creative Group Zielone naleśniki szpinakowe z równie zielonym nadzieniem to pyszne danie
łatwy
30 min
4

Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą to pyszne wiosenne danie w bardzo ożywczych kolorach nadziei. Zieleń ciasto naleśnikowe zawdzięcza dodatkowi szpinaku Wyglądają obłędnie, a do tego możemy je dowolnie komponować. Naleśniki z farszem na bazie jarmużu, fety i ciecierzycy urozmaicą wiosenne śniadanie i dostarczą pokaźnej dawki witamin oraz błonnika. 

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 80 g Szpinaku młodego np. marki Eisberg
  • 1 jajko
  • 400 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 300 g Jarmużu np. marki Eisberg
  • ½ szklanki gotowanej na parze ciecierzycy
  • 150 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz – wedle uznania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Liście młodego szpinaku zblendować dokładnie z mlekiem i mąką na aksamitną masę. Dodać jajko oraz olej i wymieszać.
  • Po uprzednim rozgrzaniu lekko natłuszczonej patelni smażyć naleśniki na małym ogniu z obu stron.
  • Na oleju rzepakowym podsmażyć jarmuż aż zmniejszy swoją objętość. Następnie należy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i ciecierzycę.
  • Do przestudzonego farszu dosypać pokruszony ser feta. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Usmażone wcześniej naleśniki wypełnić farszem i zwinąć w koperty.