Zielone naleśniki nadziewane: łatwy przepis
Naleśniki są jedną z ulubionych potraw miłośników dań tworzonych na szybko. Poznaj oryginalny sposób na przygotowanie tej pyszności w wersji... na zielono.
Polecamy także: Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g świeżego szpinaku
- mały ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 0,5 szklanki mleka
- serek o smaku łososia
- 1 czerwona papryka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Wypłukany i odsączony z wody szpinak podduś pod przykryciem na patelni z dodatkiem oleju, a kiedy zmięknie, odstaw go do wystudzenia.
W kielichu blendera umieść mleko, jajka i wystudzony szpinak. Wszystko zmiksuj do uzyskania jednolitej zielonej barwy.
Zawartość blendera przelej do wysokiego naczynia, dodaj do niego mąkę, zgnieciony ząbek czosnku i sól. Składniki ciasta wymieszaj dokładnie rózgą lub mikserem.
Przed pierwszą partią ciasta wysmaruj patelnię małą ilością oleju rzepakowego.
Na rozgrzanej patelni smaż cienkie placki z obu stron.
Wystudzone naleśniki posmaruj łososiowym serkiem, a na nim połóż kilka pasków z czerwonej papryki.
Tak nadziane naleśniki zwiń w rulon lub w trójkąt i podawaj na zimno.