Zielone naleśniki nadziewane: łatwy przepis

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Zielone naleśniki nadziewane: łatwy przepis
Autor: Shutterstock Zielone naleśniki mają ciekawy smak i intrygujący kolor
łatwy
45 min
4

Naleśniki są jedną z ulubionych potraw miłośników dań tworzonych na szybko. Poznaj oryginalny sposób na przygotowanie tej pyszności w wersji... na zielono.

Polecamy także:  Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g  świeżego szpinaku
  • mały ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 0,5 szklanki mleka
  • serek o smaku łososia
  • 1 czerwona papryka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Wypłukany i odsączony z wody szpinak podduś pod przykryciem na patelni z dodatkiem oleju, a kiedy zmięknie, odstaw go do wystudzenia.

    W kielichu blendera umieść mleko, jajka i wystudzony szpinak. Wszystko zmiksuj do uzyskania jednolitej zielonej barwy.

    Zawartość blendera przelej do wysokiego naczynia, dodaj do niego mąkę, zgnieciony ząbek czosnku i sól. Składniki ciasta wymieszaj dokładnie rózgą lub mikserem.

    Przed pierwszą partią ciasta wysmaruj patelnię małą ilością oleju rzepakowego.

    Na rozgrzanej patelni smaż cienkie placki z obu stron.

    Wystudzone naleśniki posmaruj łososiowym serkiem, a na nim połóż kilka pasków z czerwonej papryki.

    Tak nadziane naleśniki zwiń w rulon lub w trójkąt i podawaj na zimno.

Dorota Kalita-Typa