Zapomnij o staniu godzinami przy kuchence. Naleśniki z piekarnika to prawdziwy hit

Dieta wegetariańska
Naleśniki to jedna z ulubionych śniadaniowych pozycji. Nie da się jednak ukryć, że stanie przy kuchence i smażenie pojedynczych naleśników może być nużące. Mamy jednak na to sprawdzony sposób. Okazuje się bowiem, że można upiec je w piekarniku.
Zamiast smażyć - upiecz. Te naleśniki oszczędzą nam pracy
Naleśniki z piekarnika to wspaniały pomysł na śniadanie, przy którym nie będziemy musieli się zbytnio napracować. Wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki, przelać je na blachę i upiec. Jest to idealny pomysł na śniadanie dla całej rodziny.
Jeśli chcemy, by były bardziej puszyste możemy odłożyć je na kilka minut przed wylaniem na blachę. Choć nie jest to konieczne, polecamy dodać do naszych naleśników borówki, dzięki temu będą smakować znacznie lepiej. Tutaj warto zastosować pewną sztuczkę, przed dodaniem powinniśmy obtoczyć je w mące. Dzięki temu nie będą opadać na dno blachy.
Podawaj z ulubionymi dodatkami. Przepis, który zawsze wyjdzie
Naleśniki te można podawać z ulubionymi dodatkami. Truskawki, sos czekoladowy czy bita śmietna - czyli wszystko to, co podawalibyśmy do normalnych naleśników. Jedynie co jest inne to fakt, że nie będziemy musieli stać i smażyć naszych naleśników.
Nie ma się więc co za długo zastanawiać. Pyszne, puszyste naleśniki z piekarnika to idealna alternatywa, z którą poradzi sobie każdy. Przepyszne śniadanie gotowe w zaledwie kilka minut.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 2,5 szklanki mleka
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g masła
- opcjonalnie: szklanka borówek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.
- W małej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
- W większej misce ubijamy mleko, jajka, wanilię i sok z cytryny.
- Dodajemy suche składniki.
- Masło rozpuszczamy i dodajemy do masy.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Wylewamy masę i pieczemy przez ok. 20 minut.
- Teraz możemy posypać wierzch naszymi borówkami.
- Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
- Kroimy w kwadraty i podajemy.