Sycące naleśniki z szynką i jajkami na twardo
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Sycące naleśniki z szynką i jajkami na twardo to doskonały pomysł na lekki obiad. Również sprytny trik na wykorzystanie nadwyżek żywności z Wielkanocy.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki wody gazowanej
- 1 szklanka maślanki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- Nadzienie:
- 4-6 jajek ugotowanych na twardo
- 10-12 plasterków szynki gotowanej
- 1 szklanka startego sera żółtego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zmiksować składniki na ciasto. Odstawić na 30 minut.
- Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni lekko posmarowanej tłuszczem.
- Jajka posiekać, szynkę pokroić drobno. Jajka i szynkę wymieszać z tartym serem.
- Naleśniki napełnić nadzieniem, zawinąć w zgrabne pakieciki.
- Naleśniki obsmażyć na patelni lub ułożyć w naczyniu do zapiekania, posmarować stopionym masłem i zapiekać 10-15 minut w temperaturze 200°C.
- Podawać z zieloną sałatą z winegretem lub sałatką pomidorową.