Rozsmakuj się w tych zielonych naleśnikach. Świetnie smakują i są dobre dla zdrowia

Rozsmakuj się w tych zielonych naleśnikach. Świetnie smakują i są dobre dla zdrowia
Autor: Shutterstock.com Rozsmakuj się w tych zielonych naleśnikach. Świetnie smakują i są dobre dla zdrowia
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Naleśniki to z pewnością jeden z najpopularniejszych śniadaniowych wyborów. Jeśli jednak znudziła Ci się już klasyczna wersja, warto wypróbować przepis na te zielone naleśniki z jajkiem. Nie tylko świetnie smakują, ale również są dobre dla naszego zdrowia.

Idealny sposób na początek dnia. Zielone naleśniki z jajkiem

Naleśniki to dla wielu idealny sposób na rozpoczęcie dnia. Jednak nie każdy lubi słodkie śniadania, wybierając zamiast tego coś wytrawnego. Na szczęście można połączyć obie te wytyczne. Wystarczy przygotować przepyszne zielone naleśniki z jajkiem. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a smak wyborny.

Kluczowy do przygotowania tych naleśników będzie szpinak. Jest to warzywo bogate w witaminy, minerały oraz błonnik. Znajdziemy w nim beta-karoten, wapń, magnez oraz mangan. Nie zapominając również o witaminę C, które wspiera układ odpornościowy.

Jak zrobić zielone naleśniki? Wystarczy kilka kroków

Jest to więc nie tylko pyszne śniadanie, ale również bardzo zdrowie. Ich przygotowanie nie jest ciężkie. Wystarczy podsmażyć szpinak z czosnkiem, a następnie zblendować wszystkie składniki aż do otrzymania gładkiej masy. Później smażymy nasze naleśniki i już możemy się zajadać.

Do naleśników przygotowujmy również jajko - możemy zrobić je jak chcemy, choć warto upewnić się, by środek pozostał płynny, ponieważ będzie służył wówczas jako coś w rodzaju sosu do naszych naleśników.

SKŁADNIKI

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 50 g masła
  • 3 jajka
  • 150 g mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzewamy olej na patelni.
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażamy.
  • Dodajemy szpinak i smażymy, aż zwiędnie.
  • Przekładamy do blendera.
  • Na patelni rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Wlewamy do blendera.
  • Dodajemy jajko i miksujemy, aż do otrzymania gładkiej masy.
  • Dodajemy mąkę, gałkę i proszek do pieczenia.
  • Ponownie miksujemy.
  • Wlewamy mleko i znów miksujemy.
  • Naleśniki smażymy partiami.
  • Pozostałe dwa jajka możemy ugotować na miękko, usmażyć lub ugotować w koszulkach.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej