Racuchy z mrożonej marchewki - pyszne placuszki na słodko
2022-03-05
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Racuchy z mrożonej marchewki przygotujesz bardzo szybko, pamiętaj tylko, aby zawczasu wyjąć marchew z zamrażalnika, aby miała czas na rozmrożenie się. Zmiksowaną marchew wystarczy potem wymieszać z jajeczno-jogurtowym ciastem i usmażyć pyszne placuszki.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie mrożonej marchewki
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1,5 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew wyjąc wcześniej, żeby się rozmroziła.
- Oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem.
- Gdy masa będzie jasna i puszysta dodac jogurt, sodę, przyprawę i mąkę.
- Ciasto dokładnie wymieszać, aby było jednolite.
- Białka ubić z odrobiną sody na sztywną pianę, dodac do ciasta, delikatnie wymieszać.
- Rozmrożoną marchew zblendowac na glładko i dodawac partiami do ciasta. DOkładnie połączyć.
- Wykąłdac małe porcje ciasta na rozgrzany olej i smazyć z obu stron na rumiano.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?