Racuchy z mrożonej marchewki - pyszne placuszki na słodko

Racuchy z mrożonej marchewki
Autor: Shutterstock Racuchy z mrożonej marchewki świetnie smakują obspane posiekaną świeżą melisą.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Racuchy z mrożonej marchewki przygotujesz bardzo szybko, pamiętaj tylko, aby zawczasu wyjąć marchew z zamrażalnika, aby miała czas na rozmrożenie się. Zmiksowaną marchew wystarczy potem wymieszać z jajeczno-jogurtowym ciastem i usmażyć pyszne placuszki.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie mrożonej marchewki
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew wyjąc wcześniej, żeby się rozmroziła.
  • Oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem.
  • Gdy masa będzie jasna i puszysta dodac jogurt, sodę, przyprawę i mąkę.
  • Ciasto dokładnie wymieszać, aby było jednolite.
  • Białka ubić z odrobiną sody na sztywną pianę, dodac do ciasta, delikatnie wymieszać.
  • Rozmrożoną marchew zblendowac na glładko i dodawac partiami do ciasta. DOkładnie połączyć.
  • Wykąłdac małe porcje ciasta na rozgrzany olej i smazyć z obu stron na rumiano.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej