Racuchy smażę tylko według przepisu Tomka Strzelczyka. Smakują tak, jak dawniej u babci

racuchy Tomka Strzelczyka
Autor: Shutterstock Tomek Strzelczyk robi racuchy jak u babci. Jego przepis przypomina beztroskie dzieciństwo.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Przepisy Tomka Strzelczyka od lat cieszą się popularnością. Autor kanału „Oddasz fartucha” właśnie pokazał, jak łatwo i szybko można przenieść się w czasy beztroskiego dzieciństwa. Jego domowe racuchy są pyszne i puszyste. Smakują zupełnie, jakby zrobiła je babcia. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak Tomek smaży babcine racuchy.

Z czego Tomek Strzelczyk robi racuchy?

Na liście składników, które znalazły się w przepisie uczestnika kulinarnego show „MasterChef”, można kupić przez cały rok. Są łatwo dostępne i nie trzeba wydawać na nie milionów monet. To dobry przepis nie tylko dla oszczędnych.

Sekretem smaku racuchów przygotowanych według przepisu Tomka jest dodatek jabłek. Najlepiej sprawdzą się odmiany o słodko-kwaśnym smaku jak szara reneta czy antonówka. Idealnie sprawdzają się także w słodkich wypiekach z dodatkiem jabłek.

Co jest więc potrzebne, aby usmażyć furę najlepszych słodkich racuchów? Tomek Strzelczyk wykorzystuje takie produkty jak:

  • składniki sypkie – mąka pszenna, cukier, cukier wanilinowy, soda oczyszczona, proszek do pieczenia
  • składniki mokre – jajka, kefir
  • dodatki – jabłka, sok z cytryny, olej do smażenia

Jak Tomek Strzelczyk robi racuchy?

Pyszne i puszyste racuchy przygotowane według sprawdzonego przepisu Tomka smakują jak przed laty. W taki sam sposób robiły je nasze babcie, więc słodki przysmak przypomni tamte czasy. Przepis Tomka Strzelczyka na racuchy nie jest trudny, a przygotowanie nie wymaga wielu godzin w kuchni.

Jak więc zrobić pełne smaku dzieciństwa racuchy? Wystarczy wybrać przepis Tomka i postępować według niego krok po kroku.

  • 1. krok – starcie jabłek i skropienie ich sokiem z cytryny
  • 2. krok – przygotowanie ciasta na racuchy
  • 3. krok – wymieszanie ciasta ze startymi jabłkami
  • 4. krok – usmażenie racuchów na patelni

Jak podawać racuchy Tomka Strzelczyka?

Pyszne i idealnie słodkie racuchy, które łatwo i szybko przygotujecie według przepisu Tomka, to świetny pomysł na słodkie śniadanie. Sprawdzą się też na deser po rodzinnym obiedzie. Stanowią doskonałą przekąskę i można serwować je na kolację.

Racuchy Tomka Strzelczyka można oprószyć cukrem pudrem lub cukrem cynamonowym. Pasuje też do nich śmietana i domowe dżemy owocowe. Sprawdzi się też biała nutella.

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 ml kefiru
  • 3 średnie jabłka
  • 2 jajka
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wlać kefir i wymieszać.
  • Stopniowo wsypywać mąkę pszenną i mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Dodać starte jabłka i delikatnie wymieszać je z ciastem.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim porcje ciasta, formując okrągłe racuchy. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Podawać na słodko z dodatkiem śmietany, dżemu lub oprószone cukrem cynamonowym.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej