Racuchy smażę tylko według przepisu Tomka Strzelczyka. Smakują tak, jak dawniej u babci
Dieta wegetariańska
Przepisy Tomka Strzelczyka od lat cieszą się popularnością. Autor kanału „Oddasz fartucha” właśnie pokazał, jak łatwo i szybko można przenieść się w czasy beztroskiego dzieciństwa. Jego domowe racuchy są pyszne i puszyste. Smakują zupełnie, jakby zrobiła je babcia. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak Tomek smaży babcine racuchy.
Z czego Tomek Strzelczyk robi racuchy?
Na liście składników, które znalazły się w przepisie uczestnika kulinarnego show „MasterChef”, można kupić przez cały rok. Są łatwo dostępne i nie trzeba wydawać na nie milionów monet. To dobry przepis nie tylko dla oszczędnych.
Sekretem smaku racuchów przygotowanych według przepisu Tomka jest dodatek jabłek. Najlepiej sprawdzą się odmiany o słodko-kwaśnym smaku jak szara reneta czy antonówka. Idealnie sprawdzają się także w słodkich wypiekach z dodatkiem jabłek.
Co jest więc potrzebne, aby usmażyć furę najlepszych słodkich racuchów? Tomek Strzelczyk wykorzystuje takie produkty jak:
- składniki sypkie – mąka pszenna, cukier, cukier wanilinowy, soda oczyszczona, proszek do pieczenia
- składniki mokre – jajka, kefir
- dodatki – jabłka, sok z cytryny, olej do smażenia
Jak Tomek Strzelczyk robi racuchy?
Pyszne i puszyste racuchy przygotowane według sprawdzonego przepisu Tomka smakują jak przed laty. W taki sam sposób robiły je nasze babcie, więc słodki przysmak przypomni tamte czasy. Przepis Tomka Strzelczyka na racuchy nie jest trudny, a przygotowanie nie wymaga wielu godzin w kuchni.
Jak więc zrobić pełne smaku dzieciństwa racuchy? Wystarczy wybrać przepis Tomka i postępować według niego krok po kroku.
- 1. krok – starcie jabłek i skropienie ich sokiem z cytryny
- 2. krok – przygotowanie ciasta na racuchy
- 3. krok – wymieszanie ciasta ze startymi jabłkami
- 4. krok – usmażenie racuchów na patelni
Jak podawać racuchy Tomka Strzelczyka?
Pyszne i idealnie słodkie racuchy, które łatwo i szybko przygotujecie według przepisu Tomka, to świetny pomysł na słodkie śniadanie. Sprawdzą się też na deser po rodzinnym obiedzie. Stanowią doskonałą przekąskę i można serwować je na kolację.
Racuchy Tomka Strzelczyka można oprószyć cukrem pudrem lub cukrem cynamonowym. Pasuje też do nich śmietana i domowe dżemy owocowe. Sprawdzi się też biała nutella.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 250 ml kefiru
- 3 średnie jabłka
- 2 jajka
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- Do miski wbić jajka i wsypać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wlać kefir i wymieszać.
- Stopniowo wsypywać mąkę pszenną i mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Dodać starte jabłka i delikatnie wymieszać je z ciastem.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim porcje ciasta, formując okrągłe racuchy. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Podawać na słodko z dodatkiem śmietany, dżemu lub oprószone cukrem cynamonowym.