Racuchy grzybowe: przepis na placuszki z suszonymi grzybami
2021-12-19
łatwy
30 min
4
Racuchy grzybowe to tradycyjny przepis kuchni chłopskiej. Puszyste placki drożdżowe z suszonymi grzybami to prawdziwy przysmak. Są smaczne, delikatne i bardzo grzybowe. Można je zjeść z kwaśną śmietaną lub podać do czerwonego barszczu.
SKŁADNIKI
- 2 garści grzybów suszonych
- 0,75 l mleka
- 30 g drożdży
- 100 g mąki
- 3 jajka M
- 50 g masła, stopionego
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby namoczyć w wodzie. Najlepiej dzień wcześniej. Lub namoczyć w gorącej wodzie w dniu przygotowania racuchów. W tej wodzie grzyby ugotować. Od zagotowania wody, gotować około 15-20 minut. Odcedzić. Wywar zachować do barszczu czerwonego lub zupy grzybowej. Grzyby drobno posiekać.
- Odlać 100 ml mleka. Utrzeć z cukrem i drożdżami. Pozostawić do wyrośnięcia.
- Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę.
- Żółtka utrzeć z solą. Dodać rozczyn i makę, stopione masło, rozdrobnione grzyby. Zamieszać ciasto.
- Do ciasta dodać pianę z białek i wymieszać. Pozostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
- Smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu do wyrośnięcia i zrumienienia z obu stron. Ciasto nabierać łyżką. Po dwie łyżki na jednego racucha.
- Racuchy podawać z kwaśną śmietaną lub jako dodatek do czerwonego barszczu.
Borowik szlachetny. Dlaczego warto jeść prawdziwka?