Racuchy grzybowe: przepis na placuszki z suszonymi grzybami

Racuchy grzybowe: przepis na placuszki z suszonymi-grzybami
Autor: Shutterstock.com Racuchy grzybowe: przepis na placuszki z suszonymi-grzybami
łatwy
30 min
4

Racuchy grzybowe to tradycyjny przepis kuchni chłopskiej. Puszyste placki drożdżowe z suszonymi grzybami to prawdziwy przysmak. Są smaczne, delikatne i bardzo grzybowe. Można je zjeść z kwaśną śmietaną lub podać do czerwonego barszczu.

SKŁADNIKI

  • 2 garści grzybów suszonych
  • 0,75 l mleka 
  • 30 g drożdży
  • 100 g mąki
  • 3 jajka M
  • 50 g masła, stopionego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby namoczyć w wodzie. Najlepiej dzień wcześniej. Lub namoczyć w gorącej wodzie w dniu przygotowania racuchów. W tej wodzie grzyby ugotować. Od zagotowania wody, gotować około 15-20 minut. Odcedzić. Wywar zachować do barszczu czerwonego lub zupy grzybowej. Grzyby drobno posiekać.
  • Odlać 100 ml mleka. Utrzeć z cukrem i drożdżami. Pozostawić do wyrośnięcia. 
  • Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę. 
  • Żółtka utrzeć z solą. Dodać rozczyn i makę, stopione masło, rozdrobnione grzyby. Zamieszać ciasto. 
  • Do ciasta dodać pianę z białek i wymieszać. Pozostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. 
  • Smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu do wyrośnięcia i zrumienienia z obu stron. Ciasto nabierać łyżką. Po dwie łyżki na jednego racucha.
  • Racuchy podawać z kwaśną śmietaną lub jako dodatek do czerwonego barszczu. 
Borowik szlachetny. Dlaczego warto jeść prawdziwka?

NALEŚNIK - TOP 12 przepisów na naleśniki

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej