Placuszki z białego sera i manny

Placuszki z białego sera i manny
Autor: Shutterstock.com Placuszki z twarogu i kaszy manny podane z domową konfiturą
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Placuszki z białego sera i kaszy manny są puszyste, wilgotne w środku i przepyszne. Smażę takie naleśniczki w każdą sobotę. To nasz mały rodzinny rytuał. Twaróg jest zdrowym źródłem białka. A moi mali sportowcy potrzebują go bardzo dużo, aby rosnąć i się rozwijać! 

Składniki

2 jajka 

1 szklanka twarożku

3/4 szklanki maślanki lub mleka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/2 szklanki kaszy manny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

2 łyżki cukru

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W dużej misce wymieszaj żółtka, twarożek, maślankę i ekstrakt waniliowy. Upewnij się, że rozbijesz wszelkie duże grudki twarożku.

W osobnej misce wymieszaj kaszę manną, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodaj mąkę porcjami do mokrej mieszanki i mieszaj do połączenia.

Do średniej wielkości miski dodaj białka. Ubij je trzepaczką (lub mikserem) przez około 1 minutę na sztywną pianę. 

Dodaj białka do ciasta i wymieszaj razem.

Rozgrzej patelnię lub patelnię z powłoką nieprzywierającą na średnim ogniu. Lekko posmaruj ją olejem. 

Za pomocą dużej łyżki kładź na rozgrzanej patelni porcje ciasta. Smaż 2 minuty z jednej strony. Przewróć i kontynuuj smażenia przez 1 minutę z drugiej strony.

Podawaj z konfiturą lub dobrym dżemem.

Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej