Placuszki z białego sera i manny

Placuszki z białego sera i manny
Autor: Shutterstock.com Placuszki z twarogu i kaszy manny podane z domową konfiturą
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Placuszki z białego sera i kaszy manny są puszyste, wilgotne w środku i przepyszne. Smażę takie naleśniczki w każdą sobotę. To nasz mały rodzinny rytuał. Twaróg jest zdrowym źródłem białka. A moi mali sportowcy potrzebują go bardzo dużo, aby rosnąć i się rozwijać! 

SKŁADNIKI

  • 2 jajka 
  • 1 szklanka twarożku
  • 3/4 szklanki maślanki lub mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużej misce wymieszaj żółtka, twarożek, maślankę i ekstrakt waniliowy. Upewnij się, że rozbijesz wszelkie duże grudki twarożku.
  • W osobnej misce wymieszaj kaszę manną, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodaj mąkę porcjami do mokrej mieszanki i mieszaj do połączenia.
  • Do średniej wielkości miski dodaj białka. Ubij je trzepaczką (lub mikserem) przez około 1 minutę na sztywną pianę. 
  • Dodaj białka do ciasta i wymieszaj razem.
  • Rozgrzej patelnię lub patelnię z powłoką nieprzywierającą na średnim ogniu. Lekko posmaruj ją olejem. 
  • Za pomocą dużej łyżki kładź na rozgrzanej patelni porcje ciasta. Smaż 2 minuty z jednej strony. Przewróć i kontynuuj smażenia przez 1 minutę z drugiej strony.
  • Podawaj z konfiturą lub dobrym dżemem.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej