Placki z cebuli: teściowa będzie Was prosić o przepis na cebulowe placki

Placki z cebuli: teściowa będzie Was prosić o przepis na cebulowe placki
Autor: Shutterstock Cebulowe placki z koperkiem idealnie pasują do jogurtu lub zsiadłego mleka
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Cebula to warzywo o ogromnych możliwościach. Surowa cebula w zależności od gatunku może być ostra, piekąca, słodka lub nawet gorzkawa. Pod wpływem ciepła zamienia się w czystą słodycz i do tego ma ten smak! Bez cebuli świat kuchni byłby mdły i nudny. Dlaczego zatem nie zrobić placków z bohaterką kuchni? Wypróbujcie przepis na chrupiące i lekkie placuszki z cebuli (cebula jest niskokaloryczna), które smakują niebiańsko. Są tak dobre, że moja teściowa, która wszystko umie najlepiej, poprosiła mnie o przepis. Polecam gorąco! 

Placki z warzyw

Warzywne placki goszczą na naszych stołach od zarania dziejów. Od XIX w. najpopularniejsze są placki ziemniaczane, które zawojowały nasza kulinarną wyobraźnię. Jednak placki można przygotować z każdego rodzaju warzyw. Zachęcam Was do wypróbowania przepisów zgromadzonych w serwisie Beszamel.pl Koniecznie wypróbujcie przepis na placki ziemniaczano-dyniowe z chrzanem nieco odchudzoną wersję tradycyjnych placków o wyrazistych i pikantnym smaku. Jeśli już jesteśmy przy cebuli, to skorzystajcie z przepisu z porem, kuzynem cebuli, na placki z porów i komosy ryżowej - zdrowa i odżywcza alternatywa placków w 15 minut. Koniecznie wypróbujcie przepis na placki z kalafiora oraz obłędnie pyszne placki z cukinii.  Warto także sięgnąć po kukurydzę w puszkach i przygotować placki według przepisu na meksykańskie placuszki z kukurydzy.

SKŁADNIKI

  • 3 cebule, średnich rozmiarów
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1 łyżka koperku, posiekanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać i drobno posiekać. Przełożyć do głębokiej miski, posolić, posłodzić cukrem i przyprawić pieprzem. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Cebula puści sok, ale nie będziemy go odcedzać. Nada smak naszym placuszkom.
  • W drugiej misce rozkłócić jajko, tak aby białko i żółtko stanowiły jednorodną masę.
  • Jajeczna masę wlać do marynowanej w przyprawach cebuli, dodać mąkę i wymieszać. Mieszamy delikatnie, nie naciskając mocno cebuli.
  • Jeśli cebula była wyjątkowo soczysta i ciasto wyszło nieco rzadkie, to dodajcie jeszcze 1 łyżkę mąki.
  • Na koniec dodać posiekany koperek i ponownie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać nieco oleju i smażyć placki nakładając po 2 łyżki masy na 1 placek. Smażyć do zrumienienia z obu stron, odwracając placek, gdy się przyrumieni z jednej strony.
  • Podawać ze szklanką zsiadłego mleka.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej