Palaczinki, czyli czeskie naleśniki zmasą orzechową
2021-03-29
średni
50 min
4
Palaczinki to bardzo cieniutkie naleśniki, posmarowane pyszną masą z orzechów i złożone w chusteczkę.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- łyżka masła
- szczypta soli
- Masa orzechowa:
- szklanka cukru-pudru
- 10 łyżek mleka
- żółtko
- łyżka masła
- 30 dag zmielonych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj masę: cukier rozpuść w mleku w rondelku, dodaj orzechy i zagotuj.
- Pod koniec dodaj żółtko i masło. Całość bardzo dokładnie zmiksuj na gładką masę.
- Składniki na naleśniki zmieszaj ze sobą – najpierw utrzyj jajko z mlekiem, a potem dodaj resztę składników. Zmiksuj.
- Smaż naleśniki na patelni – staraj się, by były jak najcieńsze.
- Złóż w chusteczki, wierzch posmaruj masą orzechową. Możesz dodatkowo udekorować owocami.