Palaczinki, czyli czeskie naleśniki zmasą orzechową

Palaczniki
Autor: Shutterstock Palaczinki jadają nasi południowi sąsiedzi.
średni
50 min
4

Palaczinki to bardzo cieniutkie naleśniki, posmarowane pyszną masą z orzechów i złożone w chusteczkę.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka masła
  • szczypta soli
  • Masa orzechowa:
  • szklanka cukru-pudru
  • 10 łyżek mleka
  • żółtko
  • łyżka masła
  • 30 dag zmielonych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj masę: cukier rozpuść w mleku w rondelku, dodaj orzechy i zagotuj.
  • Pod koniec dodaj żółtko i masło. Całość bardzo dokładnie zmiksuj na gładką masę.
  • Składniki na naleśniki zmieszaj ze sobą – najpierw utrzyj jajko z mlekiem, a potem dodaj resztę składników. Zmiksuj.
  • Smaż naleśniki na patelni – staraj się, by były jak najcieńsze.
  • Złóż w chusteczki, wierzch posmaruj masą orzechową. Możesz dodatkowo udekorować owocami.