Otrębowe naleśniki z kurczakiem
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Otręby to jedno z najbogatszych źródeł błonnika i dlatego warto włączyć je do codziennej diety, by poprawić swoje zdrowie i samopoczucie. Przygotowanie naleśników z ciasta wzbogaconego otrębami wcale nie jest bardziej skomplikowane niż usmażenie zwykłych naleśników. Do tego kurczak w panierce z otrąb, mix sałat i sos czosnkowy. To świetny sposób na "przemycenie" otrąb do naszej diety!
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- pół szklanki otrąb (mieszanych: pszennych, żytnich, owsianych), np. Kupiec plus kilka łyżek otrąb pszennych do panierki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 125 ml mleka
- 125 ml wody gazowanej
- szczypta soli
- Sos:
- 200 g jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu
- łyżeczka oregano
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- filet z piersi kurczaka
- olej do smażenia
- mieszanka sałat (np. dębowej, lodowej, roszponki i radicchio)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Usmażyć naleśniki z przygotowanego wcześniej ciasta.
- Aby zrobić sos, należy wymieszać jogurt z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, szczyptą soli, pieprzu i oregano. Schłodzić.
- Mąkę wymieszać z otrębami, mlekiem, wodą, jednym jajkiem i szczyptą soli, odstawić.
- Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, moczyć w roztrzepanym jajku i obtaczać w panierce zrobionej z kilku łyżek otrąb i szczypty soli. Usmażyć w oleju i trzymać w cieple.
- Podawać z kawałkami kurczaka, mieszanką sałat i sosem czosnkowym.