Naleśnikowe koperty z młodą kapustą: przepis na wiejskie krokiety
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Naleśnikowe koperty z młodą kapustą to bardzo łatwy przepis na wiejskie krokiety. Zamiast panierować koperty, po prostu skrapiam je stopionym masłem i wstawiam do piekarnika, aby smaki się przeniknęły i wzmocniły. Proste, pyszne i sycące danie na lato!
Naleśniki są bardzo łatwe do przygotowania. Ale dla mnie same naleśniki to dopiero półprodukt. Uwielbiam naleśniki wytrawne z różnymi nadzieniami. Praktycznie w okrągłe placki można zawinąć wszystko. Moim zdaniem całą robotę robi wstawienie nadzianych naleśników na kwadrans do gorącego piekarnika. Smaki wtedy się przenikają i wzajemnie uzupełniają.
Jak zrobić koperty naleśnikowe z młodą kapustą?
Przygotowanie kopert naleśnikowych należy podzielić na dwa etapy. Najpierw trzeba usmażyć naleśniki. Lub kupić je w garmażu. Drugi etap to uduszenie młodej kapusty. Zazwyczaj młodą kapustę dusi się na gęsto z dodatkiem zielonej cebulki i koperku. Polecam jednak mój przepis z dodatkiem jabłka i natki pietruszki. Jabłko nieco dodaje kapuście zarówno słodyczy, jak i stanowi kwaśny kontrapunkt. Jeśli lubicie bardziej wyrafinowane smaki to koniecznie doprawcie nadzienie wędzoną solą lub wędzoną czerwoną papryką. Odrobina wędzonki podnosi smak dania.
Wskazówki, jak przyrządzić koperty naleśnikowe z kapustą
- Kapustę należy bardzo drobno pokroić. Można ją zszatkować. Pokroić nożem lub zetrzeć w malakserze.
- Koniecznie kapustę należy posolić, odstawić i wygnieść.
- Odrobina zasmażki nikomu nie zaszkodzi. Możesz przygotować ją tradycyjnie, smażąc mąkę na rozgrzanym maśle. Możesz również utrzeć masło z mąką i taką mieszaninę dodać do uduszonej kapusty.
- Jabłko dodane do duszonej kapusty zakwasza potrawkę. Równoważy smaki.
- Nie żałujcie mielonego pieprzu czarnego.
SKŁADNIKI
- Na naleśnikowe koperty:
- 12-16 naleśników przygotowanych według przepisu na naleśniki wegańskie bez jajek i mleka
- Na nadzienie do naleśników:
- 1/2 główki młodek kapusty
- 1 pęczek cebuli dymki lub innej cebulki z zielonym szczypiorem
- 1 jabłko
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz
- Na zasmażkę do nadzienia:
- 1 łyżka masła lub masła wegańskiego
- 1 łyżka mąki
- Dodatkowo:
- 2 łyżki masła stopionego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę poszatkować lub drobno posiekać nożem. Zieloną cebulkę również drobno posiekać. Jabłko zetrzeć na tarce.
- Kapustę wymieszać z cebulką. Posypać 1/2 łyżeczki soli i odstawić na 15 minut. Następnie lekko wygnieść dłońmi.
- Kapustę przełożyc do rondla. Dodać 1/2 szklanki wody i podgrzewać. W razie potrzeby uzupełniać płyn.
- Kapustę doprowadzić do wrzenia, następnie dusić 10 minut. Dodać starte jabłko i dusić jeszcze 10 minut. Duszona kapusta musi mieć jak najmniej wody.
- Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki oraz zasmażkę przygotowaną z 1 łyżki masła i 1 łyżki maki. Zagotować. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą.
- Naleśniki napełnić nadzieniem, zwinąć w koperty. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Skropić masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać w temperaturze 200°C przez 15 minut lub do lekkiego zrumienienia.