Naleśnikowe koperty z młodą kapustą: przepis na wiejskie krokiety

Naleśnikowe koperty z młodą kapustą: przepis na wiejskie krokiety
Autor: Shutterstock.com
łatwy
30 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Naleśnikowe koperty z młodą kapustą to bardzo łatwy przepis na wiejskie krokiety. Zamiast panierować koperty, po prostu skrapiam je stopionym masłem i wstawiam do piekarnika, aby smaki się przeniknęły i wzmocniły. Proste, pyszne i sycące danie na lato! 

Naleśniki są bardzo łatwe do przygotowania. Ale dla mnie same naleśniki to dopiero półprodukt. Uwielbiam naleśniki wytrawne z różnymi nadzieniami. Praktycznie w okrągłe placki można zawinąć wszystko. Moim zdaniem całą robotę robi wstawienie nadzianych naleśników na kwadrans do gorącego piekarnika. Smaki wtedy się przenikają i wzajemnie uzupełniają. 

Jak zrobić koperty naleśnikowe z młodą kapustą?

Przygotowanie kopert naleśnikowych należy podzielić na dwa etapy. Najpierw trzeba usmażyć naleśniki. Lub kupić je w garmażu. Drugi etap to uduszenie młodej kapusty. Zazwyczaj młodą kapustę dusi się na gęsto z dodatkiem zielonej cebulki i koperku. Polecam jednak mój przepis z dodatkiem jabłka i natki pietruszki. Jabłko nieco dodaje kapuście zarówno słodyczy, jak i stanowi kwaśny kontrapunkt. Jeśli lubicie bardziej wyrafinowane smaki to koniecznie doprawcie nadzienie wędzoną solą lub wędzoną czerwoną papryką. Odrobina wędzonki podnosi smak dania. 

Wskazówki, jak przyrządzić koperty naleśnikowe z kapustą

  • Kapustę należy bardzo drobno pokroić. Można ją zszatkować. Pokroić nożem lub zetrzeć w malakserze. 
  • Koniecznie kapustę należy posolić, odstawić i wygnieść. 
  • Odrobina zasmażki nikomu nie zaszkodzi. Możesz przygotować ją tradycyjnie, smażąc mąkę na rozgrzanym maśle. Możesz również utrzeć masło z mąką i taką mieszaninę dodać do uduszonej kapusty. 
  • Jabłko dodane do duszonej kapusty zakwasza potrawkę. Równoważy smaki. 
  • Nie żałujcie mielonego pieprzu czarnego. 

SKŁADNIKI

  • Na naleśnikowe koperty:
  • 12-16 naleśników przygotowanych według przepisu na naleśniki wegańskie bez jajek i mleka
  • Na nadzienie do naleśników:
  • 1/2 główki młodek kapusty
  • 1 pęczek cebuli dymki lub innej cebulki z zielonym szczypiorem
  • 1 jabłko
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • Na zasmażkę do nadzienia:
  • 1 łyżka masła lub masła wegańskiego
  • 1 łyżka mąki 
  • Dodatkowo: 
  • 2 łyżki masła stopionego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkować lub drobno posiekać nożem. Zieloną cebulkę również drobno posiekać. Jabłko zetrzeć na tarce. 
  • Kapustę wymieszać z cebulką. Posypać 1/2 łyżeczki soli i odstawić na 15 minut. Następnie lekko wygnieść dłońmi.
  • Kapustę przełożyc do rondla. Dodać 1/2 szklanki wody i podgrzewać. W razie potrzeby uzupełniać płyn. 
  • Kapustę doprowadzić do wrzenia, następnie dusić 10 minut. Dodać starte jabłko i dusić jeszcze 10 minut. Duszona kapusta musi mieć jak najmniej wody. 
  • Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki oraz zasmażkę przygotowaną z 1 łyżki masła i 1 łyżki maki. Zagotować. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą. 
  • Naleśniki napełnić nadzieniem, zwinąć w koperty. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Skropić masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać w temperaturze 200°C przez 15 minut lub do lekkiego zrumienienia.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej