Naleśniki ze szpinakiem - wykwintne, choć proste

2021-03-29
Marta Lubartowska
przepis-na-nalesniki
Autor: thinkstockphotos.com Naleśniki po florencku to jedne z najsmaczniejszych naleśników wytrawnych 
łatwy
90 min
4

Naleśniki ze szpinakiem jako danie na uroczysty obiad? Tak! Dzieci ucieszą się na widok swojego przysmaku, a dorośli docenią eleganckie nadzienie klasycznej, mącznej potrawy. Naleśniki możesz przygotować dzień wcześniej, a przed samym podaniem tylko je zapiec.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1.125 l mleka
  • 40 dag mąki pszennej
  • 4 jajka
  • Olej
  • 1,5 kg świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • pół kostki masła
  • 1,5 opakowania sera feta
  • 30 dag sera białego półtłustego
  • 1 opakowanie śmietany 12%
  • sól
  • pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw przygotuj ciasto na naleśniki. Oddziel białka od żółtek. Do miski wsyp mąkę, wlej 1 litr mleka i żółtka, zmiksuj. Białka ubij na pianę i dodaj do ciasta, delikatnie mieszając.
  • Usmaż naleśniki na patelni natłuszczonej olejem. 
  • Aby przygotować farsz, opłucz szpinak. Ogonki odetnij. Czosnek drobno pokrój.
  • W garnku rozpuść masło i podsmaż na nim czosnek i szpinak ok. 5 minutach. Liście posiekaj. 
  • Fetę rozgnieć i wymieszaj z białym serem. Dodaj szpinak. Popieprz i pomieszaj aby połączyć składniki.
  • Gotowym farszem posmaruj naleśniki i zwiń je w rulon.
  • Przełóż je do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wymieszaj pół szklanki mleka z solą i pieprzem i zalej nim naleśniki.
  • Piecz ok. 40 minut.
Marta Lubartowska