Naleśniki z szynką i szparagami - znakomita sezonowa przekąska na ciepło

Naleśniki ze szparagami
Autor: Shutterstock Naleśniki ze szparagami pięknie wglądają udekorowane dzikim czosnkiem.
łatwy
60 min
4

Delikatne białe szparagi otulone plastrem aromatycznej wędzonej szynki i cieniutkim naleśnikiem smakują wybornie. To znakomity pomysł na ciepłą przystawkę na specjalne okazje, tym bardziej że danie jest łatwe w przygotowaniu.

SKŁADNIKI

  • 8 naleśników
  • 1 kg białych szparagów  szparagów
  • 8 plastrów szynki
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1 pomidor
  • 100 ml bitej śmietany
  • sól 
  • cukier
  • masło

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Naleśniki przygotować wg przepisu zamieszczonego w galerii poniżej
  • Szparagi oczyścić i ugotować w wodzie z cukrem i masłem. Osączyć. (Instrukcja w filmie poniżej)
  • Naleśniki rozłożyć, na każdym położyć plaster szynki i 3 szparagi. Zwinąć w rulon.
  • Naleśniki ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Posmarować ich wierzch śmietaną i posypać serem.
  • Miąższ pomidora pokroi ć w drobną kostkę i posypać nim naleśniki.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 20 minut.
  • Po wyjęciu udekorować wg uznania świeżymi ziołami.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania

Galeria: Naleśniki - przepis podstawowy krok po kroku

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej