Naleśniki z łososiem w sosie śmietanowym
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Wędzony łosoś świetnie smakuje z ciastem naleśnikowym, dlatego proponujemy przygotować naleśniki z łososiem i kremowym sosem śmietanowym z dodatkiem koperku, pomidora i żółtego sera. Naleśniki z wędzonym łososiem zapiekamy w piekarniku. Efekt? Wyśmienity!
SKŁADNIKI
- 10 naleśników
- 15 dag wędzonego łososia
- Sos:
- 300 ml mleka
- 150 ml śmietanki
- 3 dag masła
- 3 dag mąki
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku
- 7,5 dag startego sera żółtego
- pomidor
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łososia pokroić na paseczki. Pomidor po sparzeniu wrzątkiem obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i usunąć pestki.
- Przygotować sos. W garnku roztopić masło, dodać mąkę, wymieszać. Wlewać zimne mleko ze śmietanką i gotować tak długo, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać koperek, ser i kawałki pomidora. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Na każdy naleśnik nałożyć porcję sosu, kilka paseczków łososia i zwinąć w rulon.
- Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć naleśniki jeden obok drugiego, polać resztką sosu i wstawić do gorącego piekarnika (200 stopni C) na 10 minut.