Naleśniki z chińskim farszem - tradycja z nutą Orientu
2021-05-12
łatwy
40 min
4
Naleśniki z chińskim farszem to sposób na urozmaicenie tego popularnego dania. Farsz z orientalnymi dodatkami i przyprawami smakuje wybornie, nie jest też drogi. Jego najbardziej egzotycznym składnikiem są grzyby mun, które można w ostateczności zastąpic pieczarkami.
SKŁADNIKI
- 15-16 naleśników usmażonych wg tego przepisu
- 0,5 kg mięsa mielonego - wieprzowego lub z indyka
- pół opakowania grzybów mun
- opakowanie kiełków sojowych
- 1/4 kapusty pekińskiej
- 1/2 strąka czerwonej papryki
- 2-3 cebulki dymki ze szczypiorkiem
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka świeżego startego imbiru
- sól i pieprz cayenne do smaku
- olej do głębokiego smażenia (ok. litr)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulki posiekać drobno, paprykę pokroić w drobną kostkę
- Grzyby mun namoczyć, gdy zmiękną pokroić w paski
- Mięso usmażyć z cebulką na oleju, pod koniec smażenia, gdy mięso już nie będzie surowe, dodać grzyby i paprykę.
- Na sam koniec smażenia dorzucić kiełki i pokrojoną na cienkie paski kapustę pekińską.
- Dodać sos sojowy, imbir i pozostałe przyprawy oraz szczypiorek. Wymieszać.
- Tak przygotowanym farszem nadziewać naleśniki i ciasno zwijać. Smażyć zanurzone w rozgrzanym oleju, przez 3-4 minuty. Podawać gorące. Pasuje do nich idealnie surówka z tego przepisu
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?