Naleśniki po bolońsku - znakomite naleśniki obiadowe z sosem bolognese

Naleśniki po bolońsku - znakomite naleśniki obiadowe z sosem bolognese
Autor: Shutterstock Naleśniki po bolońsku to miks, który smakuje świetnie.
łatwy
30 min
4

Naleśniki po bolońsku to całkiem udany eksperyment kulinarny. Miks dwóch dań, który sprawdził się u mnie rewelacyjnie, bo uwielbiają go wszyscy - i co młodsi, i ci starsi.

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie pasty pomidorowej
  • bazylia i oregano
  • sól i pieprz
  • 12 naleśników

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule i czosnek obrać i posiekać. Cebulę zeszklić na oleju, po chwili dodać czosnek, a gdy zacznie mocno pachnieć mięso.
  • Przyprawić wg uznania i smażyć od czasu do czasu mieszając aż mięso zmieni barwę na szarą.
  • Wlać pastę pomidorową i dusić jeszcze przez chwilę bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparował.
  • Warto przygotować sos nieco gęściejszy niż do makaronu, wtedy jest większa szansa, ze nie wypłynie z naleśnika.
  • Na naleśniki nakładać dość obficie sos i zwijać je w rulon.  
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej