Naleśniki po bolońsku - znakomite naleśniki obiadowe z sosem bolognese
2021-05-12
łatwy
30 min
4
Naleśniki po bolońsku to całkiem udany eksperyment kulinarny. Miks dwóch dań, który sprawdził się u mnie rewelacyjnie, bo uwielbiają go wszyscy - i co młodsi, i ci starsi.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie pasty pomidorowej
- bazylia i oregano
- sól i pieprz
- 12 naleśników
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule i czosnek obrać i posiekać. Cebulę zeszklić na oleju, po chwili dodać czosnek, a gdy zacznie mocno pachnieć mięso.
- Przyprawić wg uznania i smażyć od czasu do czasu mieszając aż mięso zmieni barwę na szarą.
- Wlać pastę pomidorową i dusić jeszcze przez chwilę bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparował.
- Warto przygotować sos nieco gęściejszy niż do makaronu, wtedy jest większa szansa, ze nie wypłynie z naleśnika.
- Na naleśniki nakładać dość obficie sos i zwijać je w rulon.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?