Naleśniki po bolońsku - znakomite naleśniki obiadowe z sosem bolognese

Naleśniki po bolońsku - znakomite naleśniki obiadowe z sosem bolognese
Autor: Shutterstock Naleśniki po bolońsku to miks, który smakuje świetnie.
łatwy
30 min
4

Naleśniki po bolońsku to całkiem udany eksperyment kulinarny. Miks dwóch dań, który sprawdził się u mnie rewelacyjnie, bo uwielbiają go wszyscy - i co młodsi, i ci starsi.

Składniki

500 g mięsa mielonego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 opakowanie pasty pomidorowej

bazylia i oregano

sól i pieprz

12 naleśników

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cebule i czosnek obrać i posiekać. Cebulę zeszklić na oleju, po chwili dodać czosnek, a gdy zacznie mocno pachnieć mięso.

Przyprawić wg uznania i smażyć od czasu do czasu mieszając aż mięso zmieni barwę na szarą.

Wlać pastę pomidorową i dusić jeszcze przez chwilę bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparował.

Warto przygotować sos nieco gęściejszy niż do makaronu, wtedy jest większa szansa, ze nie wypłynie z naleśnika.

Na naleśniki nakładać dość obficie sos i zwijać je w rulon.  

Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej