Naleśniki po bolońsku - znakomite naleśniki obiadowe z sosem bolognese
      2021-05-12
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Naleśniki po bolońsku to całkiem udany eksperyment kulinarny. Miks dwóch dań, który sprawdził się u mnie rewelacyjnie, bo uwielbiają go wszyscy - i co młodsi, i ci starsi.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego
 - 1 cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 opakowanie pasty pomidorowej
 - bazylia i oregano
 - sól i pieprz
 - 12 naleśników
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule i czosnek obrać i posiekać. Cebulę zeszklić na oleju, po chwili dodać czosnek, a gdy zacznie mocno pachnieć mięso.
 - Przyprawić wg uznania i smażyć od czasu do czasu mieszając aż mięso zmieni barwę na szarą.
 - Wlać pastę pomidorową i dusić jeszcze przez chwilę bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparował.
 - Warto przygotować sos nieco gęściejszy niż do makaronu, wtedy jest większa szansa, ze nie wypłynie z naleśnika.
 - Na naleśniki nakładać dość obficie sos i zwijać je w rulon.
 
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?