Naleśniki królewskie z gruszkami

2021-03-29
Naleśniki królewskie z gruszkami (na słodko)
Autor: thinkstockphotos.com Naleśniki z gruszkami 
łatwy
30 min
4

Polecamy przepis na puszyste naleśniki z nadzieniem migdałowo-gruszkowym. Zwane "królewskimi" ze względu na niecodzienne połączenie delikatnego ciasta naleśnikowego i szlachetnego nadzienia migdałowego z rumem. Proste w wykonaniu naleśniki z gruszkami zachwycą smakiem nawet najwybredniejszego smakosza. Oto sposób przygotowania. 

SKŁADNIKI

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 15 dkg cukru
  • 2,5 dkg roztopionego masła
  • 4 jajka
  • 1 litr mleka
  • szczypta soli
  • Nadzienie migdałowo-gruszkowe:
  • 50 g tartych migdałów
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka rumu
  • pół gruszki
  • 3 łyżki roztopionej czekolady
  • bita śmietana do dekoracji
  • masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsypać mąkę, sól i cukier. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. 
  • W masie zrobić wgłębienie, wbić jajka i wlać odrobiną mleka. Dokładnie wymieszać. Następnie dolać szklankę mleka. Kiedy ciasto uzyska już jednolitą konsystencję (ale wciąż będzie bardzo gęste) dolać roztopione masło (powinno mieć kolor orzechowy). 
  • Wlać pozostałe mleko i mieszać do otrzymania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki. Rada: Jeżeli w cieście są grudki, można przeleć je przez cedzak. Dzięki temu ciasto będzie aksamitne i bez grudek.
  • Nadzienie: Utrzeć  tarte migdały z cukrem, masłem, jajkiem i rumem. 
  • Usmażyć naleśniki na patelni o średnicy 18-20 cm. Na patelnie wlewać po ok. 4 łyżki ciasta i smażyć do momentu, aż ciasto przestanie przywierać. Naleśniki delikatnie przewracać drewnianą łopatką. Z drugiej strony smażyć jeszcze przez 1 minutę. 
  • Po usmażeniu każdego naleśnika z obu stron posmarować masłem i przeciąć na pół.
  • Gruszkę obrać i pokroić w plasterki. Usmażyć na maśle do uzyskania ślicznego złocistego koloru.
  • Rozsmarować masę migdałową na naleśniku i wyłożyć gruszki. Naleśnika złożyć na pół.
  • Naleśniki podawać z bitą śmietaną.