Naleśniki królewskie z gruszkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Polecamy przepis na puszyste naleśniki z nadzieniem migdałowo-gruszkowym. Zwane "królewskimi" ze względu na niecodzienne połączenie delikatnego ciasta naleśnikowego i szlachetnego nadzienia migdałowego z rumem. Proste w wykonaniu naleśniki z gruszkami zachwycą smakiem nawet najwybredniejszego smakosza. Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- Ciasto naleśnikowe:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 15 dkg cukru
- 2,5 dkg roztopionego masła
- 4 jajka
- 1 litr mleka
- szczypta soli
- Nadzienie migdałowo-gruszkowe:
- 50 g tartych migdałów
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka rumu
- pół gruszki
- 3 łyżki roztopionej czekolady
- bita śmietana do dekoracji
- masło do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać mąkę, sól i cukier. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
- W masie zrobić wgłębienie, wbić jajka i wlać odrobiną mleka. Dokładnie wymieszać. Następnie dolać szklankę mleka. Kiedy ciasto uzyska już jednolitą konsystencję (ale wciąż będzie bardzo gęste) dolać roztopione masło (powinno mieć kolor orzechowy).
- Wlać pozostałe mleko i mieszać do otrzymania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki. Rada: Jeżeli w cieście są grudki, można przeleć je przez cedzak. Dzięki temu ciasto będzie aksamitne i bez grudek.
- Nadzienie: Utrzeć tarte migdały z cukrem, masłem, jajkiem i rumem.
- Usmażyć naleśniki na patelni o średnicy 18-20 cm. Na patelnie wlewać po ok. 4 łyżki ciasta i smażyć do momentu, aż ciasto przestanie przywierać. Naleśniki delikatnie przewracać drewnianą łopatką. Z drugiej strony smażyć jeszcze przez 1 minutę.
- Po usmażeniu każdego naleśnika z obu stron posmarować masłem i przeciąć na pół.
- Gruszkę obrać i pokroić w plasterki. Usmażyć na maśle do uzyskania ślicznego złocistego koloru.
- Rozsmarować masę migdałową na naleśniku i wyłożyć gruszki. Naleśnika złożyć na pół.
- Naleśniki podawać z bitą śmietaną.