Naleśniki florenckie
2021-03-29

łatwy
50 min
4
Przepis na naleśniki florenckie z nadzieniem ze szpinaku i serka ricotta, zapiekane z sosem beszamelowym. Naleśniki florenckie to jedne z najsmaczniejszych naleśników wytrawnych. Raz wypróbowane, będą powracać na stół regularnie. Oto sposób przygotowania wyśmienitych naleśników florenckich według oryginalnej, włoskiej receptury.
Polecamy także: Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 60 dag mąki
- 2 jajka
- 4 łyżki masła
- 125 ml mleka
- sól
- Farsz:
- 30 dag szpinaku
- 20 dag sera ricotta
- 1 łyżka siekanego czosnku
- 1 cebula
- 100 ml śmietany 36-proc.
- sól i pieprz
- Sos beszamelowy:
- 5 dag masła
- 5 dag mąki
- 500 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- 5 dag sera parmezan do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mąki, jaj, mleka i stopionego masła przyrządzamy ciasto naleśnikowe. Smażymy naleśniki i odstawiamy przykrywając, by nie wysychały.
- Przyrządzamy farsz: na patelni podsmażamy czosnek, cebulę pokrojoną w kostkę i szpinak. Blanszujemy przez 1 minutę, a następnie mieszamy z serem ricotta i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Naleśniki zwijamy z farszem jak krokiety.
- Przygotowujemy sos beszamelowy. Na patelni przez chwilę smażymy mąkę i masło, a następnie stopniowo dolewamy mleko. Stale mieszając doprowadzamy sos do wrzenia, a następnie trzymamy dalej na ogniu, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką do smaku.
- Naleśniki układamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem, polewamy sosem beszamelowym, posypujemy parmezanem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C przez ok. 10 minut.
- Naleśniki podajemy z ostrym sosem pomidorowym.