Naleśniki amanta: deser z programu Ugotowani
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Naleśniki amanta: sama nazwa brzmi intrygująco, ale to nic w porównaniu ze smakiem, jaki ma ten wyjątkowy deser! Podajemy przepis z programu Ugotowani. Z kilku prostych składników przygotujesz pyszne ciasto naleśnikowe, które w połączeniu z sosem pomarańczowym i amaretto zyska niepowtarzalny smak!
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mąki
- 200 ml wody gazowanej
- 50 ml mleka
- 2 kg pomarańczy
- 15 dag masła
- 50 ml amaretto
- 3 łyżki cukru pudru
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę, mleko i wodę wymieszaj dokładnie trzepaczką lub zmiksuj - tak zrobisz ciasto na naleśniki.
- Wlewaj ciasto porcjami na patelnię z rozgrzanym masłem. Każdy naleśnik smaż tylko dopóty, dopóki ciasto się nie zetnie.
- Gdy usmażysz wszystkie naleśniki, zmieszaj na patelni pozostałe masło z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i amaretto.
- Każdy naleśnik znów smaż kilka minut w tym sosie.
- Tak przygotowane naleśniki możesz podać z odrobiną bitej śmietany lub polać czekoladą.
- Ich intrygujący smak podkreśli jeszcze skórka pomarańczowa, której możesz użyć do dekoracji