Najlepsze placki robię na tym jogurcie. Ich delikatny smak zachwyca każdego domownika
Dieta wegetariańska
Co można zrobić z jogurtów greckich? Jeżeli zastanawiacie się nad odpowiedzią na to pytanie, najlepszym rozwiązaniem jest usmażenie fury pysznych i puszystych placków z dodatkiem tego składnika. Placki na jogurcie greckim są lekkie i delikatne. Świetnie łączą się z różnymi słodkimi dodatkami. Zobaczcie, jak zrobić domowe placki na jogurcie greckim.
Co można zrobić z jogurtu greckiego na słodko?
Jogurt grecki to produkt mleczny, który od wielu lat jest dostępny w naszych sklepach. Jest smaczny i idealnie sprawdza się w wielu potrawach wytrawnych i na słodko. Warto wiedzieć, że jogurt grecki jest bogaty nie tylko w białko, ale i wiele innych składników prozdrowotnych. To skarbnica fosforu, selenu, wapnia i potasu, a także witamin z grupy B. Jogurt typu greckiego wspomaga odchudzanie. Korzystnie wpływa na mięśnie i kości. Przeciwdziała chorobom układu krążenia i cukrzycy typ 2.
Jogurt grecki to dobry składnik domowych placków. Sprawia, że są pyszne, lekkie i obłędnie puszyste. Mają delikatny smak, a do tego są bardzo łatwe do przyrządzenia w domu.
Jak zrobić placki z jogurtu greckiego?
Przepis na wyśmienite placki przygotowanie na bazie jogurtu greckiego jest prosty. Nie wymaga ani długiego czasu, ani skomplikowanych czynności. Nawet mikser nie jest potrzebny. Składniki miesza się w odpowiedniej kolejności za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki. To jeden z najłatwiejszych na świecie przepisów na pyszne domowe placki z jogurtu greckiego.
Jak więc usmażyć w domu te wyborne i puszyste placuszki na jogurcie greckim? Słodkie danie z patelni uda się już za pierwszym razem pod jednym warunkiem. Należy postępować zgodnie z zaleceniami podanymi w przepisie.
- 1. krok – wymieszanie jajek z cukrem z wanilią
- 2. krok – wymieszanie masy jajecznej z jogurtem greckim
- 3. krok – połączenie masy jogurtowej z mąką pszenną i pozostałymi składnikami
- 4. krok – usmażenie placków z jogurtu greckiego na patelni
Jak podawać placki z jogurtu greckiego?
Obłędnie puszyste i delikatne placuszki z jogurtu typu greckiego to danie na słodko, które sprawdzi się zawsze. Można je smażyć przez cały rok, ponieważ składniki są zawsze w sklepach. Placki na jogurcie greckim smakują wyśmienicie bez względu na porę dnia. Można podawać je na śniadanie, jako przekąskę lub na kolację.
Pyszne placki na jogurcie greckim warto serwować z różnymi dodatkami, które podkręcą ich smak i sprawią, że będą smakować jeszcze lepiej. Idealnym uzupełnieniem tego dania są świeże sezonowe owoce. Placki dobrze łączą się z masłem orzechowym i polewą czekoladową. Można też posypać je posiekanymi orzechami lub skropić miodem. Placki na jogurcie greckim świetnie smakują oprószone cukrem pudrem.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250 g jogurtu greckiego
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wbić do miski. Wsypać cukier z wanilią i dokładnie wymieszać.
- Dodać jogurt grecki i mieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
- Stopniowo wsypywać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
- Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta i formować okrągłe placki. Smażyć z obu stron po 3 minuty. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną papierem do pieczenia, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać z owocami, jogurtem, polewą czekoladową lub oprószone cukrem pudrem.