Najlepsze placki robię na tym jogurcie. Ich delikatny smak zachwyca każdego domownika

placki na jogurcie greckim
Autor: Shutterstock Weź ten jogurt i parę innych składników. W kwadrans usmażysz najlepsze placki na słodko.
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Co można zrobić z jogurtów greckich? Jeżeli zastanawiacie się nad odpowiedzią na to pytanie, najlepszym rozwiązaniem jest usmażenie fury pysznych i puszystych placków z dodatkiem tego składnika. Placki na jogurcie greckim są lekkie i delikatne. Świetnie łączą się z różnymi słodkimi dodatkami. Zobaczcie, jak zrobić domowe placki na jogurcie greckim.

Co można zrobić z jogurtu greckiego na słodko?

Jogurt grecki to produkt mleczny, który od wielu lat jest dostępny w naszych sklepach. Jest smaczny i idealnie sprawdza się w wielu potrawach wytrawnych i na słodko. Warto wiedzieć, że jogurt grecki jest bogaty nie tylko w białko, ale i wiele innych składników prozdrowotnych. To skarbnica fosforu, selenu, wapnia i potasu, a także witamin z grupy B. Jogurt typu greckiego wspomaga odchudzanie. Korzystnie wpływa na mięśnie i kości. Przeciwdziała chorobom układu krążenia i cukrzycy typ 2.

Jogurt grecki to dobry składnik domowych placków. Sprawia, że są pyszne, lekkie i obłędnie puszyste. Mają delikatny smak, a do tego są bardzo łatwe do przyrządzenia w domu.

Jak zrobić placki z jogurtu greckiego?

Przepis na wyśmienite placki przygotowanie na bazie jogurtu greckiego jest prosty. Nie wymaga ani długiego czasu, ani skomplikowanych czynności. Nawet mikser nie jest potrzebny. Składniki miesza się w odpowiedniej kolejności za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki. To jeden z najłatwiejszych na świecie przepisów na pyszne domowe placki z jogurtu greckiego.

Jak więc usmażyć w domu te wyborne i puszyste placuszki na jogurcie greckim? Słodkie danie z patelni uda się już za pierwszym razem pod jednym warunkiem. Należy postępować zgodnie z zaleceniami podanymi w przepisie.

  • 1. krok – wymieszanie jajek z cukrem z wanilią
  • 2. krok – wymieszanie masy jajecznej z jogurtem greckim
  • 3. krok – połączenie masy jogurtowej z mąką pszenną i pozostałymi składnikami
  • 4. krok – usmażenie placków z jogurtu greckiego na patelni

Jak podawać placki z jogurtu greckiego?

Obłędnie puszyste i delikatne placuszki z jogurtu typu greckiego to danie na słodko, które sprawdzi się zawsze. Można je smażyć przez cały rok, ponieważ składniki są zawsze w sklepach. Placki na jogurcie greckim smakują wyśmienicie bez względu na porę dnia. Można podawać je na śniadanie, jako przekąskę lub na kolację.

Pyszne placki na jogurcie greckim warto serwować z różnymi dodatkami, które podkręcą ich smak i sprawią, że będą smakować jeszcze lepiej. Idealnym uzupełnieniem tego dania są świeże sezonowe owoce. Placki dobrze łączą się z masłem orzechowym i polewą czekoladową. Można też posypać je posiekanymi orzechami lub skropić miodem. Placki na jogurcie greckim świetnie smakują oprószone cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wbić do miski. Wsypać cukier z wanilią i dokładnie wymieszać.
  • Dodać jogurt grecki i mieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  • Stopniowo wsypywać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
  • Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta i formować okrągłe placki. Smażyć z obu stron po 3 minuty. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną papierem do pieczenia, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać z owocami, jogurtem, polewą czekoladową lub oprószone cukrem pudrem.
Beszamel: Jogurt naturalny
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej