Jak zrobić naleśniki?
2021-03-31
łatwy
10 min
4
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe to podstawa, aby danie smakowało wyśmienicie. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję śmietany 12%, wtedy naleśniki wyjdą miękkie, puszyste i elastyczne. Sprawdź, jak zrobić ciasto na naleśniki? Jak je smażyć i z czym podawać.
Polecamy także: Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie
SKŁADNIKI
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli (odrobina na czubku łyżeczki)
- 3-4 łyżki oleju
- cukier (ewentualnie)
- woda gazowana (ewentualnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajko, mleko, mąkę i sól miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Ewentualnie, jeśli ktoś woli słodsze ciasto, może dodać cukru (według uznania). Całość odstawiamy na pół godziny.
- Na patelni rozgrzewamy olej i ciepły, ale nie gorący dolewamy do masy. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencje śmietany 12%, tak aby bez problemu rozprowadzało się na patelni. Jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać do niego odrobinę gazowanej wody.
- Naleśniki smażymy z obydwu stron, najlepiej na mocno rozgrzanej teflonowej patelni.
- Naleśniki możemy podawać posmarowane konfiturą, kremem czekoladowym, ze świeżymi owocami, posypane cukrem pudrem lub z bitą śmietaną. Świetnie sprawdzą się też w wydaniu obiadowym zapiekane z serem czy ze szpinakiem. Smacznego!