Jak zrobić naleśniki?

jak-zrobic-nalesniki.jpg
Autor: photos.com Idealne ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję śmietany 12%
łatwy
10 min
4

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe to podstawa, aby danie smakowało wyśmienicie. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję śmietany 12%, wtedy naleśniki wyjdą miękkie, puszyste i elastyczne. Sprawdź, jak zrobić ciasto na naleśniki? Jak je smażyć i z czym podawać. 

Polecamy także:  Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie

SKŁADNIKI

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli (odrobina na czubku łyżeczki)
  • 3-4 łyżki oleju
  • cukier (ewentualnie)
  • woda gazowana (ewentualnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajko, mleko, mąkę i sól miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Ewentualnie, jeśli ktoś woli słodsze ciasto, może dodać cukru (według uznania). Całość odstawiamy na pół godziny.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i ciepły, ale nie gorący dolewamy do masy. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencje śmietany 12%, tak aby bez problemu rozprowadzało się na patelni. Jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać do niego odrobinę gazowanej wody.
  • Naleśniki smażymy z obydwu stron, najlepiej na mocno rozgrzanej teflonowej patelni.
  • Naleśniki możemy podawać posmarowane konfiturą, kremem czekoladowym, ze świeżymi owocami, posypane cukrem pudrem lub z bitą śmietaną. Świetnie sprawdzą się też w wydaniu obiadowym zapiekane z serem czy ze szpinakiem. Smacznego!
Karolina Gołoś
więcej