Jak zrobić idealne naleśniki?

2018-04-17
Jak zrobić idealne naleśniki?
Autor: Shutterstock Idealne naleśniki powinny być cienkie, wilgotne i rozpływające się w ustach...
łatwy
15 min
4

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki, cienkie, puszyste, wilgotne? Poznaj sprawdzony przepis na naleśniki, które zawsze się udają, nawet osobom stawiającym pierwsze kroki w kuchni. Oto sprawdzony przepis na doskonałe ciasto naleśnikowe. 

  • Dodaj do ciasta wodę - naleśniki przygotowane z samego mleka mogą być łamliwe.
  • Cienkie placki z rzadkiego ciasta nadają się do przygotowania naleśnikowych deserów.
  • Naleśniki, z których ma powstać danie główne, powinno być gęściejsze i zawierać proporcjonalnie więcej mąki i jajek. To sprawi, że placek będzie grubszy, bardziej zwarty.
  • Do ciasta na naleśniki przeznaczone na deser dodaj cukru.
  • Aby naleśniki miały nieco ostrzejszy smak, wystarczy dodać pieprzu.

Składniki

szklanka mleka 2 proc.

szklanka wody

1,5 szklanki mąki pszennej

jajko

2 łyżki oleju (ewentualnie roztopionego masła)

sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zmiksuj mleko, wodę i mąkę. Dodaj jajko, szczyptę soli, tłuszcz. Jeszcze przez chwilę miksuj.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju (np. rzepakowego). Wlej cienką warstwę ciasta. Smaż, aż masa stężeje i przewróć na drugą stronę.

Po upieczeniu zsuń naleśnik na talerz i przykryj drugim talerzem albo folią aluminiową.