Czekoladowe naleśniki z syropem klonowym

2018-04-17
materiały prasowe Jurajska
Czekoladowe naleśniki z syropem klonowym
Autor: Shutterstock Naleśniki czekoladowe z sosem z syropu klonowego i gorzkiej czekolady to alternatywa dla przesłodzonych słodyczy.
łatwy
35 min
4

Czekoladowe naleśniki z syropem klonowym i odrobiną naturalnej wody mineralnej „Jurajska” to zdrowy deser czekoladowy - bo przygotowany bez cukru! Jedyną słodyczą jest ta naturalna - z syropu klonowego. Zamiast czekoladek - zjedz naleśnika!

Składniki

Ciasto:

160 g mąki

20 g kakao gorzkiego

2 jajka

250 ml mleka

200 ml wody Jurajskiej gazowanej

szczypta soli

klarowane masło do smażenia

 

Sos:

100 g gorzkiej czekolady

80 g syropu klonowego

ekstrakt waniliowy lub migdałowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Składniki na ciasto zmiksować i odstawić, by "odpoczęło".

W międzyczasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.

Gdy czekolada się rozpuści, zdjąć miskę znad pary i dodając cienkim strumieniem syrop klonowy z ekstraktami, mieszać energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji sosu.

Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej klarowanym masłem, podawać polane sosem czekoladowym.

materiały prasowe Jurajska