Czekoladowe naleśniki z syropem klonowym

2021-03-29
materiały prasowe Jurajska
Czekoladowe naleśniki z syropem klonowym
Autor: Shutterstock Naleśniki czekoladowe z sosem z syropu klonowego i gorzkiej czekolady to alternatywa dla przesłodzonych słodyczy.
łatwy
35 min
4

Czekoladowe naleśniki z syropem klonowym i odrobiną naturalnej wody mineralnej „Jurajska” to zdrowy deser czekoladowy - bo przygotowany bez cukru! Jedyną słodyczą jest ta naturalna - z syropu klonowego. Zamiast czekoladek - zjedz naleśnika!

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 160 g mąki
  • 20 g kakao gorzkiego
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 200 ml wody Jurajskiej gazowanej
  • szczypta soli
  • klarowane masło do smażenia
  •  
  • Sos:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 g syropu klonowego
  • ekstrakt waniliowy lub migdałowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki na ciasto zmiksować i odstawić, by "odpoczęło".
  • W międzyczasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
  • Gdy czekolada się rozpuści, zdjąć miskę znad pary i dodając cienkim strumieniem syrop klonowy z ekstraktami, mieszać energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji sosu.
  • Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej klarowanym masłem, podawać polane sosem czekoladowym.
materiały prasowe Jurajska