Czekoladowe naleśniki z syropem klonowym
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Czekoladowe naleśniki z syropem klonowym i odrobiną naturalnej wody mineralnej „Jurajska” to zdrowy deser czekoladowy - bo przygotowany bez cukru! Jedyną słodyczą jest ta naturalna - z syropu klonowego. Zamiast czekoladek - zjedz naleśnika!
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 160 g mąki
- 20 g kakao gorzkiego
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 200 ml wody Jurajskiej gazowanej
- szczypta soli
- klarowane masło do smażenia
- Sos:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 g syropu klonowego
- ekstrakt waniliowy lub migdałowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki na ciasto zmiksować i odstawić, by "odpoczęło".
- W międzyczasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
- Gdy czekolada się rozpuści, zdjąć miskę znad pary i dodając cienkim strumieniem syrop klonowy z ekstraktami, mieszać energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji sosu.
- Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej klarowanym masłem, podawać polane sosem czekoladowym.