Błyskawiczny bezglutenowy wegetariański placek po zbójnicku: przepis

Błyskawiczny bezglutenowy wegetariański placek po zbójnicku: przepis
Autor: Shutterstock Wegetariański placek po zbójnicku - można usmażyć jeden duży placek lub kilka małych
łatwy
25 min
4

Placek po zbójnicku tradycyjnie przygotowujemy ze startych ziemniaków. Jeśli jednak nie masz czasu na obieranie i tarcie kartofli, chcesz zjeść coś lżejszego niż placek ziemniaczany - polecamy nasz wegetariański przepis na placek po zbójnicku

SKŁADNIKI

  • 20 dag pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • olej do smażenia
  • 2 jajka
  • pół szklanki napoju/mleka roślinnego
  • łyżka mąki owsianej lub jaglanej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • przyprawy: oregano, rozmaryn, sól
  • dodatki, tofu, twarożek, śmietana

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój pieczarki i cebulę w drobną kosteczkę. Rozgrzej olej na patelni. Duś cebulę przez 10 minut, a następnie dodaj grzyby, sól i pieprz. Duś przez kolejne 10 minut. Odstaw z gazu.
  • W misce roztrzep dwa jajka i połowę szklanki dowolnego mleka roślinnego.
  • Przesiej łyżkę mąki owsianej lub jaglanej, dodaj oregano, rozmaryn, sól i łyżeczkę sody oczyszczonej.
  • Wymieszane suche składniki połącz z mokrymi. Następnie dodaj grzyby i wszystko wymieszaj.
  • Na rozgrzaną patelnię wlej masę. Smaż placek na średnim ogniu koniecznie pod przykryciem, aż górna część przestanie się rozlewać.
  • Następnie odwróć placek (powinien być rumiany) i smaż ok. 5 minut.
  • Dodaj ulubione dodatki, np. wędzone tofu lub szczypiorek ze śmietaną.
Halina Zielińska
więcej