Błyskawiczny bezglutenowy wegetariański placek po zbójnicku: przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Placek po zbójnicku tradycyjnie przygotowujemy ze startych ziemniaków. Jeśli jednak nie masz czasu na obieranie i tarcie kartofli, chcesz zjeść coś lżejszego niż placek ziemniaczany - polecamy nasz wegetariański przepis na placek po zbójnicku
SKŁADNIKI
- 20 dag pieczarek
- 1 średnia cebula
- olej do smażenia
- 2 jajka
- pół szklanki napoju/mleka roślinnego
- łyżka mąki owsianej lub jaglanej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- przyprawy: oregano, rozmaryn, sól
- dodatki, tofu, twarożek, śmietana
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój pieczarki i cebulę w drobną kosteczkę. Rozgrzej olej na patelni. Duś cebulę przez 10 minut, a następnie dodaj grzyby, sól i pieprz. Duś przez kolejne 10 minut. Odstaw z gazu.
- W misce roztrzep dwa jajka i połowę szklanki dowolnego mleka roślinnego.
- Przesiej łyżkę mąki owsianej lub jaglanej, dodaj oregano, rozmaryn, sól i łyżeczkę sody oczyszczonej.
- Wymieszane suche składniki połącz z mokrymi. Następnie dodaj grzyby i wszystko wymieszaj.
- Na rozgrzaną patelnię wlej masę. Smaż placek na średnim ogniu koniecznie pod przykryciem, aż górna część przestanie się rozlewać.
- Następnie odwróć placek (powinien być rumiany) i smaż ok. 5 minut.
- Dodaj ulubione dodatki, np. wędzone tofu lub szczypiorek ze śmietaną.