Bezglutenowe naleśniki z ziaren słonecznika i otrębów

2020-10-27
Bezglutenowe naleśniki z ziaren słonecznika i otrębów
Autor: Shutterstock Bezglutenowe naleśniki z ziaren słonecznika i otrębów to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych naleśników z mąki pszennej.
łatwy
30 min
4

Pestki słonecznika są smaczne, prażone są znakomitym dodatkiem do dań i surówek, olej z pestek słonecznika jest chwalony za neutralny aromat. Ale to nie koniec pomysłów na pestki słonecznika. Jak zabłysnąć daniami z ziarnami słonecznika? Zróbmy z nich naleśniki!

Składniki

¼ szklanki pestek słonecznika

1 szklanka otrębów

1 szklanka mąki gryczanej

1,5 – 2 szklanki mleka 

2 jajka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ziarna słonecznika zmielić w młynku do kawy lub malakserze.

Jajka ubić z mlekiem. Dodać zmielone nasiona słonecznika, otręby i mąkę, szczyptę soli.

Miksować ciasto do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Gdy wyjdzie za gęste dodać więcej mleka (lub wody).

Smażyć na natłuszczonej patelni.

Naleśniki ze słonecznika podajemy na słodko (z miodem, konfiturami lub świeżymi owocami) lub na słono (np. ze szpinakiem, z grzybami, z duszoną papryką).