Bez drożdży i proszku do pieczenia. Te bułeczki to prawdziwy hit

Dieta wegetariańska
Bułeczki, które nie potrzebują sody, drożdży ani proszku do pieczenia? To możliwe! Do przygotowania ich potrzebować będziemy dosłownie kilku składników, a nasze bułeczki naleśnikowe wyjdę lekkie, delikatne i przede wszystkim przepyszne.
Proste i szybkie bułeczki. Nie potrzeba drożdży, sody ani proszku do pieczenia
Naleśnikowe bułeczki są niezwykle proste do przygotowania. Wystarczy kilka składników, które już większość z nas ma w kuchni, by przygotować przepyszny posiłek. Jest to szybka alternatywą dla tradycyjnych bułeczek.
Można je jeść zarówno na słodko z dżemem, miodem lub owocami, jak i na wytrawnie z serem i warzywami.
Te bułeczki będą delikatnie, lekko elastyczne i miękkie, a ich smak jest subtelny, dzięki czemu są one niesamowitą bazą zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dodatków. Dzięki temu, że nie ma w nich drożdży, sody ani proszku, bułeczki te są idealne dla osób unikających tych składników.
Trzeba jednak podkreślić, że nie są to klasyczne, chrupiące bułeczki. Wychodzą puszyste, jednak jeśli myślimy, że wyjdą kropka w kropkę, jak tradycyjne bułeczki to możemy się zawieść.
Z czym jeść bułeczki naleśnikowe? Propozycji podania jest mnóstwo
Możemy je podawać:
Na słodko:
- z dżemem, miodem, syropem klonowym
- z twarożkiem i owocami
- z czekoladą lub masłem orzechowym
Na wytrawnie:
- z hummusem i pomidorem
- z pastą jajeczną
- z serkiem i wędzonym łososiem
Można podawać je jeszcze w mniej oczywistych wydaniach.
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 200 ml mleka (można użyć roślinnego)
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżka oleju lub roztopionego masła
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie, do wersji na słodko)
- Szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W blenderze dokładnie roztrzepujemy jajka.
- Dodajemy mleko i roztopione masło.
- Dodajemy sól i ewentualnie cukier - jeśli chcemy, żeby były na słodko.
- Całość dokładnie blendujemy.
- Stopniowo dodajemy mąkę, by nie powstały nam grudki.
- Nasze ciasto przekładamy do wysmarowanych oliwą kokilek.
- Pieczemy w 180 stopniach przez około 10-15 minut - aż będą zarumienione.