Ani dżem, ani czekolada. Naleśniki podaję tylko z tym orzeźwiającym i słodkim serkiem

Dieta wegetariańska
Ten przepis przypadnie do gustu nie tylko fanom naleśników. Sekretem smaku naleśników przygotowanych według tej receptury jest orzeźwiające i w sam raz słodkie nadzienie serowe. Robi się je z kilku składników, które po połączeniu tworzą wyśmienity farsz. Oto prosty i szybki przepis na pełne smaku i aromatu domowe naleśniki z serkiem cytrynowym.
Z czego zrobić naleśniki z serkiem cytrynowym?
Pełne słodkiego i orzeźwiającego nadzienia naleśniki przygotowuje się ze składników, które można kupić w prawie każdym sklepie. Są dostępne przez cały rok, więc z przepisu można korzystać, kiedy tylko przyjdzie ochota na pyszne domowe naleśniki.
Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje składniki potrzebne do przygotowania ciasta na naleśniki, a druga to produkty, z których robi się cytrynowe nadzienie. Co jest więc niezbędne, aby zrobić wyśmienite naleśniki z serkiem cytrynowym?
- składniki do naleśników – mąka pszenna, mleko, woda, jajka, olej, szczypta soli
- składniki do nadzienia – twaróg półtłusty, jogurt naturalny, miód, sok i otarta skórka z cytryny, ekstrakt waniliowy
Jak zrobić dobry serek do naleśników?
Tajemnica tego prostego przepisu na naleśniki na słodko tkwi w nadzieniu. To właśnie ono sprawia, że danie smakuje tak dobrze. Naleśniki są idealnie słodkie, a serowy farsz jest aromatyczny i orzeźwiający. Jego przygotowanie jest łatwe i szybkie. Jak więc zrobić serek do naleśników? Wystarczy wymieszać twaróg z jogurtem, miodem, sokiem z cytryny i otartą skórką cytrynową oraz ekstraktem waniliowym. Cytrynowy serek do naleśników jest gotowy.
Jak zrobić naleśniki z serkiem cytrynowym?
Przepis na pełne smaku i aromatu naleśniki po brzegi wypełnione cytrynowym nadzieniem nie jest trudny. Przygotowanie nie wymaga też długiego czasu w kuchni. Zaletą przepisu na naleśniki z serkiem cytrynowym jest to, że można je robić przez cały rok. Świetnie smakują o każdej porze dnia zarówno na ciepło, jak i po ostygnięciu. Można podawać je ze świeżymi sezonowymi owocami, oprószyć cukrem pudrem lub skropić ulubioną polewą.
Jak więc usmażyć furę przepysznych naleśników z dodatkiem cytrynowego serka? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku. Danie uda się i zachwyci smakiem.
- 1. krok – przygotowanie ciasta naleśnikowego
- 2. krok – usmażenie naleśników
- 3. krok – przygotowanie serka cytrynowego do naleśników
- 4. krok – nałożenie serka cytrynowego i zwinięcie naleśników
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 200 g mąki
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju + do smażenia
- szczypta soli
farsz:- 400 g półtłustego twarogu
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę ze szczyptą soli i wlać mleko, olej oraz wodę. Wbić jajka i energicznie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto. Odstawić na 15 minut, aby odpoczęło.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim naleśniki z obu stron. Przekładać na talerz i przykrywać drugim.
- Do miseczki przełożyć twaróg i rozgnieść go widelcem. Dodać jogurt naturalny, miód, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i otartą skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszać.
- Na naleśniki nakładać porcje cytrynowego serka i zawijać w rulony lub składać w koperty.
- Podawać na śniadanie, obiad lub kolację.