Maślane brioszki

2021-03-29
EZ
Maślane brioszki
Autor: Shutterstock Rumiane brioszki na pewno polubią i dzieci, i dorośli!
średni
40 min
4

Maślane brioszki są idealne na śniadanie. Najlepiej jeść je z konfiturami domowej roboty. Przygotowanie maślanych brioszek nie jest trudne. Natomiast trudno kupić brioszki dobrej jakości. Warto zatem upiec je samemu, prosto na niedzielne śniadanie. 

Więcej przepisów znajdziesz w książce "Domowa produkcja żywności". Obejrzyj film, z którego dowiesz się, co jeszcze zawiera poradnik.

SKŁADNIKI

  • 250 ml mleka
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • żółtko do posmarowania wierzchu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku lekko podgrzej mleko, cukier i drożdże. Wymieszaj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj pozostałe składniki ciasta i wyrabiaj, aby było jednolite i gładkie.
  • Przełóż do miski, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Podziel ciasto na kilka porcji, uformuj bułeczki. Ułóż broszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw do ponownego wyrośnięcia na pół godziny.
  • Wierzch posmaruj rozmąconym żółtkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 20–25 minut.
EZ