Zaguby podlaskie przepis z Mielnika nad Bugiem na zawijane pierogi z ziemniakami
2021-10-04
średni
45 min
12
Zaguby lub zagiby podlaskie to rodzaj otwartych pierogów w kształcie zwiniętych spiralek. W tradycyjnym przepisie ciasto pierogowe skrywa farsz z surowych ziemniaków z boczkiem i cebulą. Oto przepis z Mielnika nad Bugiem, gdzie pierwszy raz próbowałam miejscowych zagibów w restauracji Wczasowa. Mielnik to dawna siedziba myśliwska polskich Jagiellonów. Przyjeżdżali tu polować na jelenie i żubry. Dzisiaj Mielnik usytuowany na wysokim kredowym brzegu Bugu to miejscowość wypoczynkowa. Jedna z pereł zielonego Podlasia.
SKŁADNIKI
- Na farsz z surowych ziemniaków:
- 1,5 kg ziemniaków, obranych i startych
- 500 g surowego boczku wędzonego
- 1 duża cebula, pokrojona drobno
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- Na ciasto pierogowe:
- 5 szklanek mąki
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- oraz 2 łyżki oleju do gotowania
- Na okrasę:
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 łyżki smalcu lub oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki zetrzeć na tarce. Przełożyć do ściereczki odcisnąć. Płyn, który odciśniemy odstawić na 10 minut. Wodę wylać, a krochmal, który się zebrał na dnie dodać do masy ziemniaczanej.
- Boczek pokroić w małą kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię. Gdy się stopi i zacznie rumienić na skwarki, dodać pokrojoną cebulę. Smażyć do zeszklenia.
- Do usmażonego boczku i cebuli dodać masę ziemniaczaną oraz majeranek. Smażyć do odparowania wody, często mieszając. Odstawić do przestygniecia.
- Z mąki, wody i sody zagnieść ciasto na pierogi. Odstawić na 15 minut. Następnie rozwałkować na prostokątny placek.
- Ciepłą masę ziemniaczaną rozsmarować na placku. Zwinąć w roladę, jak makowiec. Lekko uklepać, żeby warstwy ciasta i nadzienia skleiły się. Pokroić na kawałki o szerokości 2 cm.
- Zagotować 3 l osolonej wody z olejem. Zaguby wkładać porcjami. Gotować około 15 minut do wypłynięcia na powierzchnię. Lekko przestudzić.
- Podawać po ponownym podsmażeniu okraszone zrumienioną na smalcu cebulką.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?