Zaguby podlaskie przepis z Mielnika nad Bugiem na zawijane pierogi z ziemniakami

Zaguby podlaskie przepis z Mielnika nad Bugiem na zawijane pierogi z ziemniakami
Autor: Shutterstock.com Surowe tarte ziemniaki to podstawa farszu do zagubów
średni
45 min
12

Zaguby lub zagiby podlaskie to rodzaj otwartych pierogów w kształcie zwiniętych spiralek. W tradycyjnym przepisie ciasto pierogowe skrywa farsz z surowych ziemniaków z boczkiem i cebulą. Oto przepis z Mielnika nad Bugiem, gdzie pierwszy raz próbowałam miejscowych zagibów w restauracji Wczasowa. Mielnik to dawna siedziba myśliwska polskich Jagiellonów. Przyjeżdżali tu polować na jelenie i żubry. Dzisiaj Mielnik usytuowany na wysokim kredowym brzegu Bugu to miejscowość wypoczynkowa. Jedna z pereł zielonego Podlasia.

SKŁADNIKI

  • Na farsz z surowych ziemniaków:
  • 1,5 kg ziemniaków, obranych i startych
  • 500 g surowego boczku wędzonego
  • 1 duża cebula, pokrojona drobno
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • Na ciasto pierogowe:
  • 5 szklanek mąki
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • oraz 2 łyżki oleju do gotowania
  • Na okrasę:
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 łyżki smalcu lub oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki zetrzeć na tarce. Przełożyć do ściereczki odcisnąć. Płyn, który odciśniemy odstawić na 10 minut. Wodę wylać, a krochmal, który się zebrał na dnie dodać do masy ziemniaczanej.
  • Boczek pokroić w małą kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię. Gdy się stopi i zacznie rumienić na skwarki, dodać pokrojoną cebulę. Smażyć do zeszklenia.
  • Do usmażonego boczku i cebuli dodać masę ziemniaczaną oraz majeranek. Smażyć do odparowania wody, często mieszając. Odstawić do przestygniecia. 
  • Z mąki, wody i sody zagnieść ciasto na pierogi. Odstawić na 15 minut. Następnie rozwałkować na prostokątny placek. 
  • Ciepłą masę ziemniaczaną rozsmarować na placku. Zwinąć w roladę, jak makowiec. Lekko uklepać, żeby warstwy ciasta i nadzienia skleiły się. Pokroić na kawałki o szerokości 2 cm.
  • Zagotować 3 l osolonej wody z olejem. Zaguby wkładać porcjami. Gotować około 15 minut do wypłynięcia na powierzchnię. Lekko przestudzić.
  • Podawać po ponownym podsmażeniu okraszone zrumienioną na smalcu cebulką. 
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej